Michelin splaskl

19. března 2010, 13:47 - Petr Bušta
19. března 2010, 13:47

EURO light

Nástup jara v Praze každoročně signalizují orgie zábavního průmyslu. Z nich vynikají dvě rány jistoty: roztočí se kolotoče na Matějské pouti a vychází Michelinův gastronomický průvodce.
Bohužel ne všichni už pochopili, že Michelin je vlastně zábavné čtení, jež neradno brát příliš vážně, o čemž mě přesvědčil asi tak před rokem dialog, který jsem vedl s restauratérem Vladimírem Strnadem.
„Vy jste nás strašně poškodili,“ burácel, stepuje kolem rozevřeného vydání týdeníku EURO s ne zrovna lichotivou recenzí jeho restaurace. „My jsme dostali dokonce Bib od Michelinu!“ To je fakt. Strnadův Le Cornichon toto ocenění, jakýsi předstupeň Michelinovy hvězdy, loni obdržel. Jenže „Maze zase dostalo hvězdičku,“ opáčil jsem. Replika, jejíž smysl ještě osvětlím, zaúčinkovala. Strnad splaskl, upustil nastřádanou páru a debata se přesunula k vážným věcem, jako je kohout na víně nebo satisfakční duel za svítání v Krčském lesíku.
Michelinův průvodce totiž loni obveselil publikum tím, že udělil hvězdu pražské restauraci Maze v době, kdy už bylo dobrý měsíc známo, že zavírá. Upřímně řečeno, z finančního hlediska to byl pro podnik od prvních měsíců nejlepší byznys plán, což by měl bourák jako Michelin vědět, a odvolání na polygrafické termíny by historicky obstálo nejpozději za Brežněva.
Práci Vladimíra Strnada jsem nicméně začal obdivovat a kontrolní test reputaci jeho restaurace napravil. Valentinky si sice ještě posílat nemůžeme, ale srdečné přání k narozeninám dozajista.
Leč Michelin mele sice pomalu, ale jistě, a tak uplynul rok a minulý týden vážený průvodce celý příběh vtipně vypointoval. Navíc dokumentoval, že žádný rekord není nad jeho možnosti. Ocenění Bib Gourmand získal mezi jinými opět Strnadův Le Cornichon, který je pro změnu zavřený už bezmála půl roku. Takže jsme se řízení osudu předpisově zasmáli. Jen pár knedlíkových zpozdilců může otravovat ovzduší takovými pomluvami, jako že tím Michelin dokumentuje, jakou péči českému gastronomickému prostředí asi tak věnuje, co si má pak člověk myslet o ostatních oceněních a podobně. Legendární guide svou strategii ostatně dostatečně ozřejmil již před pěti lety, kdy ve vydání pro Benelux udělil hvězdu podniku Ostend Queen, jenž v době testování ještě ani neexistoval. Šprýmařská nátura však tenkrát ještě nebyla u Michelinů dost pevně zakotvenou součástí podnikové kultury, a tak do stoupy zbytečně letělo 50 tisíc výtisků a čtenáři přišli o kýženou taškařici.
Michelin je třeba pochválit, že nyní splaskl i on. Podle důvěrných informací už chystá převratnou novinku na příští rok: Namísto Bibů (což není nic jiného než Bibendum, onen špekatý panáček z pneumatik) bude podnikům jako Le Cornichon udělovat figurku vypasené poloviny z dvojice Laurel & Hardy.

Box
Pražské restaurace oceněné v průvodci Michelin

1 hvězda
Allegro, restaurace hotelu Four Seasons

Bib Gourmand
Aromi
Divinis
Le terroir
Le Cornichon
Sasazu

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče