Menu Zavřít

Michal Šnobr: O Temelínu se ještě nerozhodne. Naštěstí

8. 7. 2013
Autor: Euro Martin Pinkas

S blížícím se termínem možného vyhlášení vítěze tendru na dostavbu Temelína začíná atmosféra kolem této české zakázky velmocenských parametrů houstnout. Evropský trh s elektřinou se vyvíjí zcela opačně, než se v Česku před pár lety počítalo. Zároveň začíná být jasné, že nejen trendy v rozvoji energetiky a jejich evropská podpora, ale také inovace v oboru jadernou energetiku jaksi stále míjejí.

Když do těchto úvah zahrneme i úpravu nerealistických scénářů o vývoji české spotřeby elektřiny, ukazuje se, že rozhodovat o stavbě nových bloků Temelína je nyní zbytečné ekonomické riziko. Zvláště pokud elektřinu z nových bloků dlouho ani nebudeme potřebovat.

Logickým závěrem by mělo být konstatování, že k dostavbě Temelína není nutné se zavazovat v roce 2013, ba ani v blízké budoucnosti. Zjednodušeně řečeno, dnes se vyplatí především počkat. Politicky chybí už jen jedno: přiznat si pravdu, že podmínky na trhu se za posledních pět let radikálně změnily, a přestat si lhát do kapsy. To ale nikdo na české politické scéně hned tak neudělá. Čeká nás zřejmě zdržování a odklady všeho druhu, jejichž účelem bude udržet projekt alespoň naživu. Zřejmě už bylo dohodnuto a investováno mnoho.

Naštěstí už nyní je jasné, že definitivní rozhodnutí v této věci neučiní ani nový premiér Rusnok, ani potenciální staronová koaliční vláda. A to je dobře, i když pravým důvodem nebudou věcné argumenty, ale krátký mandát jakéhokoli politického řešení současné situace. Věci dlouhodobé, strategické a nesmírně rizikové, jako je i dostavba jaderné elektrárny v současné Evropě, by se měly rozhodovat s plnou politickou odpovědností a nejlépe na základě souhlasu napříč politickým spektrem. K tomu dnes v Česku podmínky nejsou.

Na závěr je třeba konstatovat velmi jasně a zřetelně jednu důležitou věc. O nesmírně vysoké a rizikové investici s nejasným koncem by neměli v žádném případě rozhodovat politici, kteří nečinně přihlíželi a přihlížejí tunelování ČEZ. A to bez ohledu na politickou příslušnost. Už vůbec by rozhodnutí neměli dělat členové současného představenstva ČEZ a jejich kontroloři v dozorčí radě.

Kauzy jako koupě Amun. RE nebo prodej I&C Energo a další sice nejsou dosud policií vyšetřené, ale ono je to vlastně jedno. Skutečný vlastník obchodní společnosti nepotřebuje čekat na závěry policie. Stačilo by, kdyby si chtěl spočítat, že jedna a jedna jsou dvě. Není totiž pochyb o tom, co se v ČEZ minimálně v případě výše jmenovaných kauz dělo a děje. Skutečný vlastník (akcionář) by dávno zasáhl, nikoli však česká vláda jako majoritní akcionář ČEZ. Proč také, když „systém“ funguje, celá politická scéna drží basu a dostavba Temelína může být pro společnost I&C Energo, dnes už z ČEZ vyvedenou, chutnou třešničkou na dortu.

Autor je analytikem J&T a minoritním akcionářem ČEZ


Čtěte také:

BRAND24

Odklad verdiktu o Temelínu uleví politikům

Dostavba Temelína: Rusnok již jednal se šéfem ČEZ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).