Menu Zavřít

Michal Šnobr: Babiš si otevřel dveře do ČEZ. Dokořán

30. 6. 2014
Autor: Rasch Jan/Euro

Valná hromada ČEZ trvala téměř deset hodin. A nakonec přinesla zajímavé rozuzlení, které naznačuje, že by se ve firmě mohly konečně pohnout ledy.

Začátek valné hromady proběhl tradičně. Minoritní akcionáři vršili na představenstvo a dozorčí radu jednu žádost o vysvětlení za druhou. Bez většího úspěchu. Zástupci statutárních orgánů ČEZ se obrnili neveřejnými audity, právními výklady a argumenty o zachování obchodního tajemství. Jako každý rok odolali, ačkoli pochybnosti o některých obchodech ČEZ nikam nezmizely.

To podstatné se odehrálo až během pozdního odpoledne a navečer. Nejdříve byl schválen návrh představenstva vyplatit dividendu 40 korun na akcii, tedy kousek nad 60procentní horní hranicí platné dividendové politiky ČEZ. Bylo to zklamání, i když očekávané. Nešlo jen o velká slova ministra financí. Očekávání vyšší dividendy byla opodstatněná i na základě vývoje firemního cash flow. Rok 2013 ukončil ČEZ s nadprůměrnou hotovostí 25 miliard korun, a to i díky mimořádnému příjmu z prodeje elektrárny Chvaletice.

Ve druhém čtvrtletí 2014 byl navrch zrušen tendr na Temelín, který vázal určitou likviditu. Prostor pro vyšší dividendu byl nepochybně otevřen. Management ale prosadil jiné řešení. V dubnu ČEZ předčasně nakoupil zpět své dluhopisy za 8,2 miliardy korun splatné až v roce 2015 a 2016. Tím byla sice potvrzena dobrá hotovostní pozice společnosti, ale zároveň zřejmě už tímto krokem padly naděje na výplatu vyšší dividendy.

Nadějný průlom

Na konci jednání valné hromady ČEZ ale přece jen přišel nadějný průlom. Ministerstvo financí prosadilo výměnu sedmi z osmi členů dozorčí rady volených valnou hromadou. Zbylé čtyři členy posílají do dozorčí rady zaměstnanci ČEZ.

Silné zastoupení v dozorčí radě získalo hnutí ANO a ministerstvo financí. Výrazně posílily také pravomoci dozorčí rady při kontrole činnosti společnosti. Podle změněných stanov budou členové dozorčí rady moci nahlížet do všech dokladů a záznamů týkajících se činnosti společnosti i bez souhlasu celé dozorčí rady. To dosud nemohli. Tyto změny mohou být účinnou předehrou i pro případné změny v představenstvu ČEZ. Doufejme, že se tento nadějný potenciál znovu neutopí v politických šarvátkách.

Zásadní změny v dozorčí radě mohou vysvětlovat i postoj, který nakonec ministerstvo financí zaujalo k letošní výplatě dividendy. Rozpočet na rok 2014 ještě nepsala tato vláda, jen jej zdědila. Navíc 15 miliard korun, které stát letos získá ze schválené dividendy, jde i proti návrhu rozpočtu o nějaké tři miliardy nad plán. Dá se čekat, že silnější tlak na vyšší dividendu ze strany ministra financí Babiše přijde až v případě „jeho“ rozpočtů na roky 2015 a 2016.


Autor je analytikem J&T a minoritním akcionářem ČEZ


Čtěte také:

BRAND24

Babiš dosazuje své koně do státních podniků, ohrožuje tím koalici

Stát vyměnil téměř všechny své zástupce v dozorčí radě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).