Menu Zavřít

Meziroční inflace zpomalila růst

10. 5. 2012
Autor: profit

Růst spotřebitelských cen v dubnu meziročně zpomalil na 3,5 procenta z březnových 3,8 procenta. V porovnání s předchozím měsícem se ceny nezměnily. Po sedmi měsících klesly ceny potravin. Analytici odhadovali, že meziroční inflace v dubnu klesne na 3,6 procenta. 

Foto: Profimedia

Meziroční zpomalení cenového růstu podle statistiků způsobily ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny vajec byly vyšší o 62,9 procenta, běžného pečiva o 12,2 procenta, chleba o 17,5 procenta, mléka o 1,4 procenta, jogurtů o 4,6 procenta, másla o dvě desetiny procenta a cukru o 6,8 procenta. Ceny zeleniny včetně brambor klesly o 16,3 procenta.

Výrazný vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen měly nadále ceny v oddíle bydlení a přes snížení jejich vlivu i ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. V bydlení vzrostly ceny zemního plynu o 25,1 procenta, elektřiny o 4,2 procenta, vodného o 12 procent, stočného o 10,5 procenta, tepla a teplé vody o 8,2 procenta. Čisté nájemné bylo vyšší o 5,6 procenta, z toho regulované o 14 procent a tržní o 1,9 procenta.

BRAND24

V dopravě vzrostly ceny pohonných hmot a ceny dopravních služeb shodně o 7,6 procenta. V oddíle stravování a ubytování byly vyšší ceny stravovacích služeb o 4,3 procenta, z toho ve školních jídelnách o 7,4 procenta.

Ceny oděvů naopak meziročně o čtyři procenta klesly. Pokles cen v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti ovlivnilo zejména snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 4,4 procenta, bytového textilu o 1,9 procenta, nářadí, nástrojů a potřeb pro dům a zahradu o šest procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).