Menu Zavřít

Mezinárodní měnový fond odporuje logice

7. 12. 2012
Autor: Redakce

Názory nemění jen blbci, řekla kdysi slavná herečka a sexuální symbol 50. let Brigitte Bardot. Vystřídala ostatně čtyři kariéry a pět manželství, takže zřejmě bude vědět, o čem mluví. Je dobré vědět, že v Mezinárodním měnovém fondu blbci nesedí. Alespoň máme-li soudit dle frekvence střídání jejích názorů.

Stačí si přečíst následující studii, kterou fond vydal . Dozvíte se v ní, že fiskální multiplikátory jsou v období krize odlišné od takzvaně „normálních dob“. V překladu to znamená, že si ekonomové v jedné z nejdůležitějších institucí dneška uvědomují, jak nepříznivý vliv mohou mít na ekonomiku současné vládní škrty, dokonce mnohem větší, než zvyšování daní. Není to pochopitelně nic nového, podobných důkazů existuje celá řada, ale od dosud velmi pravicově (rozuměj „proškrtově“) zaměřeného fondu to může znít překvapivě.

Zvlášť vrátíme-li se v čase o dva roky zpět. Mezinárodní měnový fond byl tehdy jedním z hlavních iniciátorů a propagátorů politiky fiskální kontrakce, kterou ostatně nechal vytesat do základních kamenů všech záchranných půjček, jež se od té doby především v krizí zmítané Evropě rozdaly. Čerstvě zvolená šéfka Christine Lagarderová několikrát pěla ódy na britského premiéra Davida Camerona jakožto vzor správné ekonomické politiky. I on dnes uznává, že dupnutí na brzdu v časech nejtěžších (jeho vláda byla v úsporách v rámci Evropy nejaktivnější) možná nebylo tak docela správné.

Známý ekonom Jeffrey Sachs o Mezinárodním měnovém fondu jednou prohlásil: Odporuje logice, aby tisícovka ekonomů z Washingtonu určovala, v jakých ekonomických podmínkách má žít 1,4 miliardy lidí v 75 rozvíjejících se zemích. Doplňme, že ona tisícovka ekonomů má za sebou poměrně nepěkný účet plný chyb a přešlapů.

Existuje poměrně široká shoda na tom, že v Asijské krizi v roce 1997 politika fondu prosazovaná v záchranných půjčkách významně pomohla eskalovat problémy východních ekonomik. Argentina na přelomu milénia, mimochodem dávaná za vzor jako příklad úspěšně provedeného státního bankrotu (po němž následoval solidní růst), musela fond i se všemi jeho podmínkami poslat k čertu, aby se jí začalo dařit.

Je bezpochyby úctyhodné, že v MMF dokázali přiznat chybu (byť zatím velmi opatrně). Názory nemění jen blbci. Ovšem to, že ho tváří v tvář do očí bijící skutečnosti změníte, z vás génia nedělá.


Čtěte další komentáře Tomáše Plhoně:

Burzu nepotřebujeme

BRAND24

Morální reforma pro běsnící dav

Spirála stále opakovaných chyb


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).