Menu Zavřít

Město hazardu a sportu. Las Vegas přilákalo americký fotbal i na veřejné peníze

3. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Z proslulého města hazardu se postupně stává i město sportu. V Las Vegas se už letos začne hrát hokejová NHL, za tři roky ji pak doplní také nejsledovanější sport v zemi: americký fotbal. K přestěhování týmu Raiders z Oaklandu do Vegas přispějí také veřejné finance, které pomohou výstavbě nového luxusního stadionu.

Stěhování amerických profesionálních týmů vždy provázejí velké emoce. Místní fanoušci sepisují petice a pořádají protesty, jimiž chtějí svůj oblíbený tým udržet ve městě. S vůlí majitelů, kteří sledují své byznysové plány, ale mnoho nezmohou.

V USA jasně nesledovanější liga amerického fotbalu NFL zažila takové stěhování během čtrnácti měsíců hned třikrát, pokaždé na velký trh. Historickou anomálii, kdy Los Angeles jako druhé největší město USA nemělo přes dvacet let svůj tým amerického fotbalu, uťal svým rozhodnutím přestěhovat Rams ze St. Louis miliardář Stan Kroenke. Během roku se pak L.A. dostalo z nuly na dva týmy, když svůj úmysl přestěhovat se oznámili i San Diego Chargers.

Posledním v řadě je tým Raiders, který kvůli sporům ohledně výstavby nového stadionu opouští Oakland a od roku 2020 bude hrát v Las Vegas. Několikaměsíční jednání bylo završeno na setkání majitelů. Vlastník Raiders Mark Davis potřeboval souhlas 24 z 31 zbývajících šéfů ostatních organizací, proti se nakonec vyslovil jediný: Stephen Ross z Miami. Za přesunutí Raiders do Vegas lobboval i slavný fotbalista David Beckham, který by si podle spekulací mohl rozmyslet svůj záměr založit vlastní tým v Miami a nakonec se rozhodnout právě pro Vegas.

 Majitel týmu amerického fotbalu Raiders Mark Davis (vlevo) a David Beckham Vlivný spojenec. Majitel Raiders Mark Davis (vlevo) se mohl spolehnout na přímluvu Davida Beckhama. (Zdroj: Profimedia.cz)

Davis musí překonat ještě několik nástrah. Příští dvě sezony má jeho tým ještě platnou smlouvu na chátrajícím Oakland Coliseum, rok před plánovaným přesunem mu však vyprší a hrozí, že Raiders pak nebudou mít kde hrát. Jako možnost se nabízí univerzitní stadion ve Vegas, který však pojme jen 35 tisíc diváků, což je na poměry NFL velice málo.

Ještě předtím si pak Davis bude muset poradit s poplatkem za přesunutí týmu, který NFL zavedla jako pojistku proti neuváženému stěhování a také jako „bolestné“ pro ostatní majitele. Za přesun do Vegas by měl Davis zaplatit mezi 325 až 375 miliony dolarů (až 9,4 miliardy korun), stále však výrazně méně než Rams a Chargers (přibližně 600 milionů dolarů), protože Los Angeles je lukrativnější trh. Na pohybu tří organizací tak vydělají ostatní majitelé každý celkem 53 milionů dolarů.


Jaké sportovní týmy jsou nejhodnotnější? Vládne americký fotbal

 Utkání NFL mezi Green Bay Packers a San Francisco 49ers (Autor: Mike Morbeck via Wikimedia Commons; CC BY-SA 2.0)


Protože kromě provozování týmu v NFL nemá Davis žádné ostatní aktivity, dostane od ligy půjčku ve výši 200 milionů dolarů. Ve Vegas však vidí velkou příležitost a věří, že hned od začátku bude finančně v plusu. Kromě rozšířených možností jej tam nalákala i pobídka města, které slíbilo, že se bude podílet na financování nového luxusního stadionu pro 65 tisíc diváků.

BRAND24

Las Vegas Stadium by měl být dokončen v roce 2020 a kromě Raiders bude hostit i místní univerzitní tým, rodea, wrestling a kulturní události. Náklady na stavbu se mají vyšplhat až na 1,9 miliardy dolarů. Město přislíbilo příspěvek ve výši 750 milionů dolarů, který bude uhrazen z turistické daně v místních hotelech.

Dále čtěte:

Kraft vs. Blank. V Super Bowlu proti sobě stojí i protřelí byznysmeni

Fotbal musí v USA udělat poslední krok. Na vrchol


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).