Menu Zavřít

Města chtějí peníze na sídliště

12. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Řadě měst v Libereckém kraji chybějí prostory k parkování, často i zázemí pro sport a relaxaci. Radnice doufají, že díky evropským fondům se možnost získat dotace na tyto úpravy zvýší. „Už několik let máme zpracovaný projekt revitalizace sídliště Rochlice, rozdělen je do šesti etap.

Třikrát jsme žádali o dotaci z programu regenerace sídlišť a teprve letos jsme uspěli,“ říká náměstek libereckého primátora Jiří Veselka. Na jednu z etap za zhruba deset milionů korun získá radnice od státu kolem čtyř milionů korun. Podle odhadů by regenerace největšího libereckého sídliště, kde žije až 16 tisíc lidí, měla přijít na téměř sto milionů korun. Radnice přitom nespoléhá jen na vlastní rozpočet a dotace, například výstavbu parkovacího domu by měl zajistit soukromý investor.

SPOŘILOV CHCE VYŘEŠIT PROBLÉMY S PARKOVÁNÍM

Podobný problém řeší i radnice v Jilemnici na Semilsku na tamním sídlišti Spořilov, kde žije kolem 2500 lidí. „Domy jsou v poměrně dobrém stavu, a tak jsme je v minulých letech za přispění státní dotace jen zateplovali, nyní ale potřebujeme vyřešit parkování, vybudovat dětské hřiště a plochy zeleně,“ uvádí jilemnický místostarosta Václav Hartman.

Jen výstavba parkovacího domu přijde podle něj na 20 milionů korun a tolik peněz radnice nemá. „Doufáme, že se nám podaří získat dotace od státu či z evropských fondů,“ dodává Hartman.

POZEMNÍ STAVBY USPĚLY

Jedním z úspěšných žadatelů o dotace na opravu vad panelových domů je Jablonec nad Nisou. Na rozdíl od Liberce či České Lípy totiž město stále vlastní kolem 1800 bytů většinou právě v panelových domech. Na jejich zateplení a opravy radnice v minulosti získala více než devět milionů korun. „Bytů sice postupně ubývá, protože je prodáváme, přesto jsme ale připraveni využít možnosti získat na jejich opravy dotace od státu či Evropské unie,“ podotýká mluvčí jablonecké radnice Milena Jelínková.

Nejúspěšnějším žadatelem o dotace na opravy panelových domů je v Libereckém kraji Stavební bytové družstvo Pozemní stavby, které spravuje kolem 7000 bytů. Jen v posledních třech letech získalo na dotacích přes 35 milionů korun a díky tomu jsou nyní dvě třetiny domů po komplexní či rozsáhlé opravě. „Letos nás o šanci získat dotace připravilo zpřísnění podmínek. I když padl třímilionový limit, žádosti jsou vyřizovány postupně, a tak je naše šance malá,“ stýská si předseda družstva Victor Šálek. Dodal, že družstvo už má připraveny další projekty a počítá i s možností žádat o dotace z Unie. Záležet však bude na podmínkách. PENĚZ JE MÁLO, ŘÍKÁ SOUKROMNÍK Podpory oprav domů využívají i malá družstva vlastníků či soukromí majitelé. K největším v Libereckém kraji patří Alexander Kendik, jehož společnosti spravují 1400 bytů. „Před lety jsem získal na opravy panelových domů ve dvou letech dotaci dohromady kolem 8,5 milionu korun. V poslední době ale žádám neúspěšně,“ upozorňuje Kendik.

Za největší problém považuje nedostatek peněz v programech a náročnou přípravu projektu. V souvislosti se vstupem peněz z evropských programů se obává toho, že nároky na administrativu ještě vzrostou a pro malá družstva a soukromé majitele budou tyto dotace nedostupné. *

Mnohem více než na opravy panelových domů potřebují města v Libereckém kraji peníze na celkovou revitalizaci svých sídlišť.

Lokality s hustou panelovou zástavbou totiž vyžadují mnohamilionové investice, protože současným potřebám obyvatel nestačí.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE**

Rozloha kraje: 3163 km2

Počet obyvatel: 427 563 (k 31. 12. 2004)

Sídelní město: Liberec

Míra nezaměstnanosti: 7,5 % (duben 2006)

CONTENT24

HDP na obyvatele: 220 991 Kč (rok 2004)

Pramen: ČSÚ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).