Menorca: nejklidnější z Baleárských ostrovů

09. května 2010, 14:02 - Renata Lichtenegerová
09. května 2010, 14:02

Menorca je druhým největším ostrovem Baleár. I přes nevelkou rozlohu umí překvapit rozmanitostí své krajiny, panenskou přírodou a malebným prostředím místních vesniček.

Autor: CK Fischer

Idylické pastviny se stády skotu a černých koní, malá políčka oddělená kamennými zídkami, bílé domky a především azurové moře s malými plážemi dělají z Menorky turistický ráj. Vnitrozemí ostrova tvoří mírně zvlněná pahorkatina s nejvyšší horou Monte Torro.

Velký počet nádherných pláží láká k jejich objevování. Některé jsou velmi malé, ohraničené skalisky a poskytují naprosté soukromí. Jejich jedinečná atmosféra je velmi odlišuje od klasických pláží středomořských přímořských letovisek.

Na sever, nebo jih

Vzhledem k rozdílné geologické stavbě ostrova na první pohled rozpoznáte jeho dvě odlišné části. Geologicky starší sever ostrova domorodci pojmenovali Tramontana podle silného severního větru, který ovlivňuje podnebí této části. Oblast je hornatější, pláže mají červenohnědý hrubší písek. Ráz krajiny na severu je dramatičtější, drsnější. Roste zde mnoho druhů vzácných rostlin.

Mladší jih ostrova charakterizují vápencové útvary s hlubokými ­kaňony a propastmi. Převažují ­rozlehlé roviny s načervenalou barvou půdy, pobřeží lemují strmé vápencové skalní útesy a malé romantické zálivy. Ukrývají malebné plážičky s bělostným a jemným pískem. Nachází se tu ale také nejdelší písečná pláž na Menorce, jež se jmenuje Son Bou a měří přes dva kilometry.

Atmosféra středověku

Historickým a kulturním centrem Menorky je Ciutadella. Dodnes si uchovala atmosféru středověkých měst. Raritou je přístav v hlavním městě Mahónu. Je dlouhý šest ­kilometrů a umožňuje i velkým ­lodím vplout skoro do centra města. Zátoka Mahónu je považována za druhý nejlepší přírodní přístav na světě po havajském Pearl Harboru. Přístav byl jedním z důvodů, proč Angličané, kteří na ostrově vládli s přestávkami skoro jedno století, přenesli hlavní město ze Ciutadelly právě do Mahónu.

OSTROV OSLAV
Menorčané po celý rok rádi a často oslavují. Pokud se vám podaří zúčastnit se nějaké slavnosti, odnesete si z ní nezapomenutelné zážitky. Jsou plné hudby a tance a oplývají množstvím dobrého jídla a pití. Zvláštností jsou průvody jezdců na koních, pro něž mají Menorčané doslova slabost. Hlavní sezona oslav začíná tradičně oslavu svátku svatého Jana v Ciutadelle 23. až 24. června a končí v Mahónu začátkem září.

Uprostřed menorských pastvin a polí objevíte pohřební komory ve tvaru převrácené bárky, jimž se říká navety. Na severním pobřeží Menorky vás okouzlí přímořská vesnička Fornells. V klidné osadě s bílými dom­ky, malým kostelíkem a půvabným rybářským přístavem najdete příjemnou atmosféru. Obývá ji asi tři sta lidí, kteří žijí převážně z rybolovu, lovu langust a turistiky. V létě se ve Fornells scházejí surfaři a milovníci plachetnic.

Žádné výškové budovy

Na Menorce panuje příjemné středomořské podnebí. Zimy jsou mírné a vlhké, léta naopak suchá s nejvyšší teplotou asi 33 stupňů Celsia. Díky mírnému větříku jsou ale i tato ­horka dobře snesitelná. Menorca žije mnohem pomaleji a klidněji než ­ostatní Baleárské ostrovy. Menor­čané nespěchají a vychutnávají každý den.

Ostrov přísně střeží zachování rovnováhy mezi člověkem a přírodou. Na Menorce neuvidíte výškové budovy, hotely nenarušují okolní krajinu, zaplavenou bujnou vegetací. Téměř polovina ostrova je součástí chráněného přírodního území, jehož výjimečné přírodní hodnoty uznala i mezinárodní organizace UNESCO a v roce 1993 prohlásila Menorku za světovou biosférickou rezervaci.

Menorca na talíři

Labužníci ocení na Menorce především skvělou langustovou polévku, kterou údajně umějí nejlépe v přístavu Fornells. Pokud vás odradí její cena a spokojíte se se zeleninovou polévkou, také nebudete litovat. Připravuje se z cibule, česneku, zelené papriky a malých rajčat. Zelenina hraje vůbec velmi důležitou roli v místní gastronomii, která je značně rozmanitá. Svoje místo v ní mají ryby a mořské plody stejně jako všechny druhy masa včetně takových specialit, jako jsou králík s fíky či koroptev se zelím. Nevynechejte lahodný mahónský sýr, jenž má tvar kvádru se zaoblenými hranami a vyrábí se už půldruhého tisíciletí. Na menorském jídelníčku najdete samozřejmě také španělské národní jídlo paellu, šafránové rizoto s mořskými živočichy, masem a zeleninou. Ke kávě si můžete vybrat z bohaté nabídky moučníků, z nichž nejtypičtější je plněný či dutý koláč z kynutého těsta ve tvaru šnečí ulity. Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem Menorčanů je známý gin Xoriguer, který se ředí ­citronovou limonádou.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče