Menu Zavřít

Méně vyrábí, méně spálí

21. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Poptávka po elektřině klesla v prvním čtvrtletí 2009 o 3,6 procenta

Ekonomickou krizi začínají výrazně pociťovat i výrobci a prodejci elektřiny. Za první čtvrtletí 2009 klesla v Česku spotřeba proudu o 3,6 procenta v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Po odečtení klimatických vlivů je propad ještě vyšší – šestiprocentní.

Zavřeme Dětmarovice

V kategorii velkoodběratelů, do níž patří především velké průmyslové podniky, se celorepubliková poptávka meziročně propadla o 10,1 procenta. Velké průmyslové podniky bojují s klesajícím odbytem zboží a utlumují rozvojové programy, což se odráží v jejich spotřebě proudu. Naopak domácnosti ve zmíněném období spálily o 5,3 procenta více elektřiny, drobní podnikatelé a živnostníci o 3,5 více. V tomto případě však vyšší spotřebu patrně způsobily velké mrazy na počátku roku. ČEZ kvůli propadu poptávky dokonce dočasně uzavřel černouhelnou elektrárnu Dětmarovice. „Je třeba podotknout, že jde o meziroční srovnávání. Jednorázový pokles nastal v podstatě loni v listopadu a od té doby žádné další významné propady nebyly,“ upozornila mluvčí ČEZ Eva Nováková. Firma je tuzemským dominantním výrobcem a prodejcem elektřiny. Jak se bude vyvíjet poptávka po elektřině v následujících měsících? „Za současných podmínek je jakákoli predikce obtížná. Jednoznačně však počítáme s meziročním poklesem spotřeby elektřiny,“ upozornila Nováková. Konkrétní odhady se různí. Pohybují se v rozmezí od čtyř do sedmi procent.

Propad u E.ON

Na velký propad poptávky po elektřině upozorňuje i konkurent ČEZ, společnost E.ON, která obhospodařuje klienty především na jihu Čech a Moravy. V distribuční soustavě velmi vysokého napětí provozované E.ON proteklo letos v únoru v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 15,39 procenta elektřiny méně. V březnu byl dokonce propad 19,37 procenta. Soustava velmi vysokého napětí zásobuje proudem především velké podniky. Je tedy patrné, že velké firmy, kterým prostřednictvím svých sítí dodává proud E.ON, citelně omezily spotřebu. „Pokles je markantní především kvůli zpomalení hospodářského růstu. V této kategorii je jen několik desítek odběratelů a výpadek kteréhokoli z nich mění spotřebu celé hladiny,“ konstatoval mluvčí E.ON Vladimír Vácha. Propad je však výrazný i v dalších segmentech. Distribuční soustava E.ON v kategorii vysokého napětí, která zásobuje především malé a střední podniky, zaznamenala únorový meziroční pokles o 13,64 a březnový o 10,05 procenta. V soustavě nízkého napětí, která zásobuje drobné podnikatele a živnostníky, proteklo v březnu v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 4,94 procenta méně proudu, u domácností o necelé procento. E.ON konkrétní čísla z obchodních důvodů nezveřejňuje. Naopak společnost Pražská energetika, která zásobuje elektřinou především hlavní město, žádné dopady ekonomické krize nepociťuje. „V letošním prvním čtvrtletí jsme žádný meziroční propad nezaznamenali. Mírný pokles poptávky bude patně v dubnu, i když údaje za tento měsíc ještě nemáme kompletně spočítané. Důvod očekávaného poklesu však nedokážeme specifikovat. Možná nastal i kvůli extrémně teplému počasí,“ uvedl mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. Pražská energetika má oproti konkurentům výhodu v tom, že v jejím klíčovém obchodním teritoriu, hlavním městě, není takřka žádná velká výrobní firma. Ekonomická krize neměla zatím v Praze na spotřebu elektřiny služeb, obchodů a domácností dopad jako v jiných regionech.
Potvrzují to i údaje zveřejněné Energetickým regulačním úřadem. Za první čtvrtletí 2009 v meziročním srovnání vzrostla spotřeba elektřiny v Praze o tři procenta a nepatrně i v Ústeckém kraji, o 0,2 procenta. Mírně naopak klesla ve Středočeském kraji (o 1,6 procenta) a v Pardubickém kraji (o dvě procenta). Největší pokles spotřeby elektřiny nastal na Ostravsku (9,2 procenta), v kraji Vysočina (7,1 procenta), a v Jihomoravském a Zlínském kraji (6,3, respektive šest procent). Ostatní kraje se pohybují zhruba okolo republikového průměru.

Pozor na dluhy

E.ON rovněž v souvislosti s ekonomickou krizí hlásí nárůst pohledávek po lhůtě splatnosti – v kategorii velkoodběratelů. Do ní patří především velké průmyslové firmy. „Pohledávky po lhůtě splatnosti v této kategorii vzrostly o desítky procent, u domácností jen mírně,“ upozornil mluvčí společnosti Vladimír Vácha. Současně však poukázal, že výrazně klesly pohledávky E.ON po lhůtě splatnosti v odběratelské kategorii malých a středních firem. Nikoli však proto, že by se těmto podnikům vyhnula ekonomická krize. „Hlavním důvodem je, že se nám v této kategorii podařilo nastavit nové procesy, které pomáhají lépe monitorovat a následně i vymáhat pohledávky,“ konstatoval mluvčí E.ON.
Žádný dramatický nárůst pohledávek naopak nezaznamenal ČEZ. „Statistiky se dosud nijak výrazně nemění, pozorně však sledujeme vývoj. Výrazná změna zatím nenastává proto, že dodávka elektřiny je pro fungování firem životně důležitá. Tento fakt a pružný přístup k našim zákazníkům způsobují, že pohledávky vůči firemní klientele pro nás nepředstavují velký problém. Dobré výsledky máme i v segmentu malých odběratelů a domácností. Preventivně však v rámci programu ,ČEZ proti krizi‘ malým podnikatelům významně ulehčujeme,“ uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Obdobně je na tom Pražská energetika.

BRAND24

Pád cen

Propad poptávky ovlivňuje i vývoj cen silové elektřiny. Loni v červenci se hodnota kontraktu pro rok 2009 na Pražské energetice vyšplhala až na 90 eur za megawatthodinu. Aktuálně se však ceny elektřiny pro rok 2010 pohybují těsně nad hranicí 50 eur za megawatthodinu. A jejich nárůst v dohledné době patrně nenastane. „Na základě vývoje ekonomiky u nás i v Evropě a kurzu koruny k euru v letošním prvním čtvrtletí předpokládáme, že existuje prostor pro pokles cen elektřiny. Tento předpoklad platí pro následující tři měsíce,“ konstatoval obchodní ředitel společnosti Centropol Energy Lukáš Pokrupa. Je přesvědčen, že mírný propad ceny pro rok 2011 pod úroveň 50 eur za megawatthodinu je reálný. Obdobně reagovali i další obchodníci oslovení týdeníkem EURO.

Graf (má Pepa):
Vývoj spotřeby elektřiny v ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).