Menu Zavřít

Meditační nápoj

14. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Puligny Montrachet 1978 Premier Cru „Les Chalumeaux“

Pravděpodobně nebude daleko od pravdy tvrzení, že pro většinu lidí je nejpopulárnějším synonymem bílého vína Chardonnay. Tato odrůda vinné révy je pro svou schopnost adaptace na různé klimatické podmínky a půdní typy pěstována prakticky na celém světě a dává širokou paletu nápojů od levných stolních vín pro každodenní spotřebu až po jedinečná a úchvatná vína vyráběná ve velmi omezeném množství.
Region
Domovem tohoto nekorunovaného krále bílých vín jsou krásné přírodní scenérie Burgundska, na jejichž vrcholu stojí vinice grand cru a premier cru v oblasti Côte d´Or. Sestává ze dvou částí, severní Côte de Nuits a Côte de Beaune na jihu. Jejich vysoce postavené apelace jako Mersaut, Pligny-Montrachet nebo Corto-Charlemagne představují nejvyšší patro burgundského Chardonnay, ve kterém je zachycena jedinečná příchuť tamních vápenitých půd, na nichž se vinná réva pěstuje. Tyto regiony, v nichž nepochybně vznikají nejlepší a nejvíce dlouhověká bílá i červená vína, jsou také pilířem, na kterém spočívá jejich proslulost a dobré jméno burgundských vín ve světě i v Česku.
Producent
Madam Bize-Leroy se svou produkcí bílých i červených vín stojí na samém vrcholu pomyslné pyramidy toho nejkvalitnějšího, čeho je schopna příroda a lidské snažení dosáhnout. Její jméno je nesmazatelně spojeno s ohromným vzestupem těch nejlepších vín Domaine Leroy a Domaine Romanée-Conti, kde po mnoho let také působila. Domaine Leroy (www.domaineleroy.com ) hospodaří na 22 hektarech nejkvalitnějších vinic osázených vinnou révou odrůd Chardonnay a Pinot noir, na kterých jsou aplikovány výhradně biodynamické postupy. Ty jsou chápány zejména jako prostředek k produkci vín typických pro tento jedinečný terroir. Pečlivé ošetřování půdy a vinic jsou jedním z ústředních témat, stejně jako velmi nízké výnosy optimálně vyzrálých hroznů, které zaručují dokonalou kvalitu a vysokou mohutnost vytvořených vín. Samozřejmostí ve sklepích Domaine Leroy je školení vín v sudech z francouzského dubu a lahvování vín bez číření a filtrace. Tato koncentrovaná silná vína však pro dosažení svého vrcholu vyžadují řadu let vývoje v lahvích uložených při stálé teplotě a vlhkosti. Znalci a odborně zaměřená veřejnost považují vína Domaine Leroy za vrchol burgundského vinařského umění a není tajemstvím, že v mnoha ročnících předčí i vína Domaine Romanée-Conti.
Náš tip
Puligny Montrachet 1978 Premier Cru „Les Chalumeaux“ je do dokonalosti vyzrálé vznešené a elegantní víno reprezentující samu podstatu velkolepého burgundského Chardonnay. Víno má nádhernou slámově žlutou barvu se zlatými odlesky a téměř nepředstavitelný buket, ve kterém se snoubí zemité a lehce kouřové tóny s vrstevnatými vůněmi ovoce a koření. V chuti je víno překvapivě svěží s až explozivními kyselinkami, plné, elegantně uhlazené a naprosto harmonické. Noblesu vzácného vína podtrhuje téměř nekonečná, plně korespondující dochuť. Degustace tohoto vína připomíná spíše meditaci, která dává energii a vede k poznání samých hranic možného. Toto víno a řada dalších skvostů Domaine Leroy jsou dostupné na našem trhu na www.advivum.cz a lze je doporučit zejména zasvěceným znalcům, kteří jsou připraveni potěšit své smysly těmito nevšedními dary země.

BRAND24

Hodnocení: 100 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 15
Vůně vína (max. 30) – 30
Chuť vína (max. 44) – 44
Celkový dojem (max. 11) – 11
Celkem (max. 100) - 100
Stupnice The Wine Spectators, 100-96 bodů mimořádné víno, 95-90 bodů nejlepší víno, 89-80 velmi dobré víno, 79-70 bodů průměrné víno, 69-60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).