Menu Zavřít

Mediální revue

24. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Deváté pokračování

THE NEW YORKER

Mula v power pointu Muly, kříženci osla a klisny, mají dnes díky bojům v Afghánistánu v americké armádě důležitější místo než kdykoli v minulosti. Které jiné zvíře vydrží nést dvacet dnů sedm hodin denně až 140 kilogramů v hornatém a nepřístupném terénu? Nevýhodou těchto výkonných zvířat je však jejich tvrdohlavost, eufemisticky přezdívaná „nedotknutelná oddanost k sebezáchově“. Nejen kvůli této vlastnosti, ale i proto, že mnoho současných amerických branců pochází z města nebo z předměstí a živou mulu, osla nebo koně nikdy nevidělo, nabízí armáda dobrovolný kurz péče o tyto lichokopytníky. Brance čeká na začátku dvoutýdenní výuky powerpointová prezentace o „anatomii muly, jejím charakteru a péči o ni“.
V další fázi kurzu se branci učí upevňovat cvičný náklad na záda muly a provádějí tréninkový noční výlet do kalifornských hor. Kurz, pořádaný devětkrát do roka, se poprvé uskutečnil v roce 1983 a pouze experimentálně. Americký prezident Barack Obama plánuje stáhnout většinu amerických vojáků z Afghánistánu nejpozději v roce 2013. Vzhledem k nejisté situaci je však pravděpodobné, že muly Edgar, přezdívaný „nakopávač“, Arlo, Kate, Bill a Karen se o svůj osud zatím obávat nemusejí.

TIME

Kam se poděla kriminalita? Američané si příliš nevědí rady s jednou pro ně potěšující záležitostí – kriminalita v USA se výrazně snížila. Nikdo však neví proč. Loni bylo dle předběžných odhadů v USA spácháno nejméně vražd od poloviny šedesátých let. Finanční a ekonomická krize příčinou nebude, protože statistiky vykazují sestupnou tendenci už od začátku devadesátých let. Co je tedy příčinou?
Na tom se však američtí kriminalisté ani policisté nedokážou shodnout. Mezi nejčastěji uváděné příčiny patří stárnutí americké populace, legalizace potratů – rodí se méně nechtěných dětí, z nichž rostli potenciální zločinci – a aktuálně vysoký počet Američanů ve věznicích. Krize však snížila i rozpočty amerických věznic a mnoho z nich se chystá kvůli omezeným prostředkům propouštět vězně na svobodu. Že by beznadějné vyhlídky do budoucna? Totéž však Američané říkali i před dvaceti lety, kdy kriminalita byla velkým společenským problémem, ale poté začala klesat.

MORNING STAR

Přeslazený kapitalismus Britský deník blízký komunistické straně se zaměřil na hamižné a podvádějící potravinářské koncerny. Přesněji řečeno, na Kellogg’s, výrobce snídaňových křupek a cereálií. Tuto společnost si ostrovní ministerstvo zdravotnictví vybralo za „partnera“ kampaně Change4Life, jejímž cílem je zasvětit obézní britské teenagery do tajů zdravého stravování a sportu.
Vločky Krave, jež společnost minulý měsíc uvedla na trh, však příkladem zdravé výživy nejsou. Každých sto gramů těchto „křupavých cereálních mušliček s čokoládovo-oříškovou náplní“ totiž obsahuje zhruba 440 kalorií a z 29 procent je tvoří cukr a z šestnáct tuk. Marketingová kampaň zacílená na „mladé dospělé“ mezi šestnácti až čtyřiadvaceti lety propaguje kalorickou stravu na Facebooku nebo v e-mailových kampaních. Neuniknou ani hudební festivaly a univerzity. Snahy o „cool“ prezentaci se však mohou vymstít.
Spamy vychvalující cereální mušličky začaly studenty rozčilovat natolik, že vyrukovali s opačnou municí. „Musel jsem si očistit jazyk, abych z něj chuť Krave dostal. Nechutný! Nekupujte to,“ zní jeden z přátelštějších vzkazů. Další přirovnal chuť vloček k psímu pšouknutí. Nejmírnější a nejrealističtější námitka konstatovala, že cereálie jsou při kontaktu s mlékem „trochu mazlavé“. Stejně jako vládní kampaň proti obezitě, přidáte-li k ní korporace.

AUSTRALIAN REVIEW OF PUBLIC AFFAIRS

Australský hospodářský zázrak Austrálie je jedinou zemí rozvinutého světa, kterou nezasáhla hospodářská recese. V roce 2007 vzrostl její HDP o 4,2 a předloni o 0,6 procenta. A rostl i v prvních třech čtvrtletích 2009. Příčin ekonomického úspěchu Austrálie je několik, píše australský liberální časopis, který vychází dvakrát za rok.
Především obrovský stimulační balíček – třetí nejvyšší ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. V letech 2008 až 2010 se odhaduje na 4,8 procenta HDP a je také dobře navržen. Skládá se z výdajů na infrastrukturu, daňových škrtů a z příspěvků domácnostem. Austrálie navíc snížila úrokové sazby a krátkodobě oslabila australský dolar. Dalšími, dlouhodobými příčinami jejího úspěchu je dobrá regulace bankovního systému, export do Číny a její poloha v blízkosti asijských států v Tichém oceánu se značným hospodářským růstem. Nepostihla ji ani hypoteční krize, s níž se potýkaly USA, Velká Británie a Irsko. A její hospodářství má i prospěch ze stabilního příchodu imigrantů. Všechny tyto faktory pomáhají rozvoji australského ekonomického modelu, který propojuje americký kapitalismus a evropský systém sociálního státu, jenž je nejrozvinutější ve skandinávských zemích. Je tedy na místě otázka, zda australský model v budoucnu nenahradí evropský.

DER SPIEGEL

Němečtí rivalové Nikdy nekončící souboj bývalých německých politiků Joschky Fischera a Gerharda Schrödera se dostal do dalšího kola. Už však nejde o politickou moc v Německu. Tentokrát se válčí o plynovody. Bývalý spolkový kancléř Schröder podporuje Rusy, konkrétně největšího exportéra plynu na světě, koncern Gazprom, a výstavbu plynovodu Nord Stream. Jeho věčného protivníka, bývalého ministra zahraničí Fischera zase platí německá energetická společnost RWE a rakouský gigant OMV, aby lobboval za konkurenční plynovod Nabucco. Ten má snížit závislost Evropské unie na ruských dodávkách plynu. Nejde o nic jiného než o energetické zásobování v budoucnosti. Mezi bývalými politiky se proto rozpoutal boj o konečný zdroj plyn.
Schröder a Fischer teď hrají velkou hru. Pokud však Fischer nastoupí proti Schröderovi, nejde jen o plynovod. Jde i o pokračování souboje dvou nejsebevědomějších osobností v německé politice, který se odehrává už více než deset let a dosud nemá vítěze. Schröder se netají tím, že s Fischerem vždy soupeřil. „Už mnoho let si konkurujeme,“ řekl bývalý šéf německé vlády. A dodal: „Joschka si pořád myslí, že je nejlepší. To jsem si o sobě nikdy nemyslel.“ Kdo v aktuálním kole souboje zvítězí, se dozvíme už za několik měsíců. Výstavba plynovodu Nabucco by měla začít v roce 2011.

DEBKAFILE

Italská podpora Íránu Italský ministr zahraničí Franco Frattini nedávno na přímý pokyn premiéra Silvia Berlusconiho varoval Evropskou unii, aby nerozšiřovala sankce proti Íránu kvůli jeho jadernému programu. V důsledku podpory římské vlády začalo s Íránem spolupracovat více než tisíc italských firem včetně energetické společnosti Eni, napsal izraelský internetový časopis v angličtině, který se zabývá vojenskými tajnými službami.
V lednu například italská společnost Maire Tecnimont podepsala smlouvu za 220 milionů eur na nákup íránského plynu. Navíc dodává zbraně íránské armádě a zařízení pro kosmický a jaderný program země. Iveco, dceřiná společnost Fiatu, poskytuje íránské armádě těžká vozidla, jež nesou balistické rakety. Společnost Carlo Gavazzi Space pomáhá Íránu budovat komunikační družice. A stavební firma Seli poskytuje ženijní zemní stroje na hloubení tunelů. Italové tvrdí, že všechny tyto transakce slouží civilní sféře, a nevědí, nač Írán nakonec nakoupené zboží používá.

LONDON TIMES

Mystifikující botulismus Jeden z nejvýznamnějších současných francouzských myslitelů Bernard-Henri Lévy známý pod zkratkou BHL a pokračovatel v tradici intelektuálů ovlivňujících veřejné mínění, jako byli André Malraux, Jean-Paul Sartre či Albert Camus, se ve své poslední knize Válka ve filozofii odvolává na literární mystifikaci. BHL kritizuje německého filozofa z 18. století Immanuela Kanta a nazývá ho „pomatencem“, přičemž cituje filozofa z 20. století Jeana-Baptistu Botula.
Problém spočívá v tom, že Botul nikdy neexistoval. Vymyslel si ho totiž v roce 1999 jako promyšlený vtip francouzský novinář Frédéric Pagés, který pod Botulovým jménem publikoval knihu Sexuální život Immanuela Kanta. Tato filozofická škola byla pojmenována botulismus a teorie, z níž vychází, „metafyzika nanicovatosti“. BHL v knize v narážce na Kantovu práci Kritika čistého rozumu píše, že Botul „po druhé světové válce v řadě přednášek pro paraguayské neokantovce“ jednou provždy dokázal, že „jejich vzor byl abstraktním šarlatánem – čistým duchem čistého zjevení“. BHL sice přiznal, že se nechal Botulem oklamat, ale za omyl se neomluvil.

Popisek pod obrázek:
Nová služba PleaseRobMe.com (Prosím, vykraďte mě) vtipně poukazuje na nebezpečí, která číhají na neopatrné uživatele společenských virtuálních sítí Twitter a Facebook. Pokud se totiž v reálném čase na internetu holedbáme, kde jsme, zároveň prozrazujeme, kde nejsme – třeba doma. Zloděj si pak může snadno vyhledat adresu a počkat na vhodný okamžik. Zakladatelé služby říkají: „Stránka nemá pomáhat zlodějům. Chceme jen ukázat, kam až jsme se se soukromím na internetu posunuli od chvíle, kdy se za nebezpečné považovalo sdílení byť jen jména.“

BRAND24

Text do rámečku:
5 bilionů dolarů

Kupní síla čtyř miliard lidí na světě, jejichž roční příjem je nižší než tři tisíce dolarů v místní měně.
Allen L. Hammond a kol., The Next 4 Billion (Další 4 miliardy)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).