Menu Zavřít

Mediální revue

12. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Dvacáté pokračování

STERN

Drahé svědomí Téměř všichni – výrobci, politici i média – dnes mluví o elektromobilech. Vypadá to, jako by nás měly rychle vyvézt z ekonomické, klimatické i společenské krize. Německá kancléřka Angela Merkelová dokonce veřejně sní o milionu vozů na elektrický pohon na německých silnicích.
Poslední studie autoklubu ADAC však odhalila, že se vize dosud značně liší od reality. Koupit si takové zázračné auto si dnes totiž může jen málokdo. Na trhu je například sportovní vůz Tesla Roadster. Jeho jízdní kvality jsou prý úžasné. Úžasná je však i jeho cena – téměř sto tisíc eur. Podobné to je s miniautomobilem Karabag 500 E. Přijde sice „jen“ na 42 tisíc eur, ale vícenáklady se ve srovnání s jeho nevlastním benzinovým bratrem Fiat 500 vyšplhají na 30 tisíc eur. Situaci nezachrání ani novinky společností Renault, Opel, Toyota a Ford plánované na příští dva roky. I v těchto případech lze očekávat, že si zákazník za dobré svědomí bude muset doplatit okolo dvaceti tisíc eur. Dle studie jsou však spotřebitelé ochotní akceptovat příplatek maximálně ve výši 2200 eur. Automobilová budoucnost tedy dle expertů ADAC spočívá ve vysokých státních subvencích a velkých firemních klientech. Zda však koncerny budou v době recese ochotny zaplatit za auto dvojnásobek, zatím zůstává otázkou.

THE GUARDIAN

Británie horší než Řecko Nová britská vláda se bude především muset zabývat stavem veřejných financí. Evropská komise varovala, že rozpočtový deficit Velké Británie dle jejího odhadu dosáhne v letošním roce dvanácti procent HDP. Tím bude nejen vyšší než řecký, ale i nejvyšší ze všech členských zemí Evropské unie. Britské veřejné finance jsou na tom nejhůř od konce druhé světové války a problémy s nimi zneklidňují finanční trhy. Analytici se nedokážou shodnout, zda se novému parlamentu podaří rychle rozpočtový deficit snížit.
„První věcí, kterou musí nová britská vláda udělat, je schválit přesvědčivý program, jenž povede k fiskální konsolidaci. To by mělo pomoci snížit vysoký deficit státního rozpočtu a stabilizovat vysokou úroveň britského dluhu. Pro novou vládu to bude nejdůležitější úkol. Jsem však přesvědčen, že provede náležitá opatření,“ prohlásil eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Oli Rehn. Ekonomové varují, že pokud nová vláda neprovede opatření, jež povedou ke snížení deficitu britského rozpočtu, mohly by některé ratingové agentury snížit hodnocení země stejně, jako to učinily v případě Řecka a Španělska. Předpověď Evropské komise tyto obavy podporuje.

THE NEWSWEEK

Hedvábná železniční stezka Nejlidnatější země světa Čína se vrátila k myšlence Hedvábné stezky, která před několika stoletími spojovala tehdejší Říši středu s Evropou. Stezku, po níž karavany přepravovaly koření, hedvábí a jiné vzácné zboží, má však v 21. století nahradit supermoderní železnice. Po ní bude několik set vlakových souprav jezdit rychlostí zhruba 350 kilometrů za hodinu a spojí Peking s Londýnem, Berlínem nebo s jihovýchodní Asií. Zatím je však daleko k tomu, aby Asií svištěly na západ čínské vlaky. Plány jsou dosud jen na papíře. Projekt čínských politiků a inženýrů však má vážné geopolitické důsledky, jež by měly budit ze spaní především Rusko.
Zatím je v Asii nejvýznamnější ruská železnice. Čína to chce změnit i s pomocí technických aspektů. Superrychlé čínské vlaky mají jezdit po kolejnicích se stejným rozchodem, jako mají evropské a středoasijské. Rozchod ruských kolejnic se však liší, což by mohlo Rusy z boje o cestující a suroviny vyřadit. Rusové berou čínské plány s nadhledem a dle mluvčího Ruských železničních drah jsou zatím podobné předpovědi z „říše snů“. Ještě z jednoho důvodu je však pro Čínu železnice klíčová. Její modernizací by se zbavila slabosti, jíž jsou tradiční obchodní cesty přes mořské úžiny, ve kterých je dnes přítomná americká armáda.

TEST.DE

Bydlení dle firmy IKEA Na severu Evropy jsou montované domy švédského gigantu IKEA obrovským hitem. Teď s nimi chce udeřit i v Německu. Renomovaná německá organizace pro ochranu spotřebitelů Stiftung Warentest však varuje: „Domy mají vážné nedostatky.“ A kritizuje například venkovní zdi, protože se do nich nesmějí zatloukat hřebíky. V domě nelze dodatečně instalovat zásuvky. Navíc si firma vyhrazuje právo pozměnit stavební plány a výkony.
IKEA například v reklamním letáku vychvaluje zvýšenou zvukovou izolaci mezi jednotlivými domy. V popisu stavby pro německý trh však není o protihlukové ochraně ani zmínky. Stiftung Warentest varuje i před smlouvami, protože prý výrazně znevýhodňují zákazníky. Kupec třeba musí podepsat, že se zavazuje na patnáct let odebírat elektřinu a teplo pro vytápění od jednoho poskytovatele. Přechod k levnějšímu dodavateli energie v tomto období nepřipadá v úvahu. Navíc firma negarantuje dodržení lhůty. Řadový domek Boklok, což v překladu znamená Žij chytře, zájemce přijde na 199 tisíc eur. Poměrně drahá nejistota.

AL BAWABA

Ahmadínežádova logika Nedávno se objevila ve světovém tisku zpráva, že vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin je v Teheránu. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád to však popřel a prohlásil, že je ve skutečnosti ve Washingtonu, napsal jordánský internetový zpravodajský deník se sídlem v Jordánsku, který se věnuje problémům Blízkého východu a vychází anglicky.
Aniž by íránský vůdce uvedl zdroj, v interview pro televizní stanici ABC prohlásil, že „slyšel“, že bin Ládin je v hlavním městě USA: „Je v něm, protože dříve byl partnerem George Bushe. V minulosti to byli kolegové. To přece víte. Spolupracovali v ropném průmyslu. Bin Ládin nespolupracoval s Íránem, ale s Bushem.“ A dodal, že američtí představitelé by měli vědět, kde se terorističtí vůdci nacházejí: „Američané vpadli do Afghánistánu, aby uvěznili bin Ládina. Proto pravděpodobně vědí, kde je. Kdyby to nevěděli, proč by do této země vpadli? To je přece logické.“

THE NEWSWEEK

Nenáviděná technologie 3-D Americký filmový kritik Roger Ebert shrnul důvody, proč „nenávidí“ 3-D technologii, jež se stále častěji používá ve filmech. Za prvé technologie má jednu dimenzi navíc, protože i filmy ve 2-D si lidský mozek vyhodnocuje jako ve 3-D. Lidé totiž mají schopnost vnímat perspektivu. Za druhé to filmům nepřináší nic podstatného navíc. Nejlepší filmy, jako je Casablanca, jsou výjimečné díky jiným věcem než 3-D technologii. Za třetí technologie 3-D může působit na diváka rušivě a přivodit mu nevolnost a bolesti hlavy. Důvodem je, že mnoho lidí má mírnou zrakovou vadu, která se u nich v běžném životě neprojevuje. Sledování 3-D filmu však představuje vyšší duševní zátěž, na kterou může organismus zareagovat zvedáním žaludku a bolestí hlavy. Za čtvrté jsou 3-D filmy obvykle na plátně tmavší a matnější, což způsobuje „vrozená neefektivnost digitálních projektorů“.
Za páté mnoho kin do 3-D filmů nutí výrobci digitálních technologií a zařízení a filmová studia. Ta jim odmítají prodat 2-D film, pokud si zároveň neopatří „lepší“ 3-D. Za šesté si kina účtují za vstupenky na 3-D filmy zhruba o pět až sedm dolarů víc než za „normální“. Filmy ve 3-D také dle Eberta slouží dětem k „vydírání“ rodičů. Za sedmé pro některé filmové žánry, jako je drama, se 3-D technologie nehodí. Vlastně je vhodná jen pro dětské filmy, kreslené grotesky a filmy, jako je Avatar. Navzdory tomu producenti nutí režiséry do 3-D filmů z komerčních důvodů. A za osmé – Hollywood vždy přichází s novou technologií, domnívá-li se, že je jeho pozice ohrožena. Přijdou-li výrobci domácích kin s nějakým zlepšením, musejí filmaři kontrovat tím, co vyžene lidi z obýváků zpět do kin. Technologie Blue-ray, domácí digitální projektory a jiné novinky snížily rozdíl mezi kinem a televizí. 3-D filmy jej opět zvýšily. Ale jen do chvíle, než se na trhu objeví masově 3-D televize. Co přijde potom?

LOS ANGELES TIMES

Prodaný padělek Picassa Majitelka a provozovatelka výstavní síně Chateau Allegro v Los Angeles Tatiana Khanová přiznala FBI, že nechala padělat obraz Pabla Picassa z roku 1902 Žena s modrým kloboukem. A následně jej prodala za dva miliony dolarů. Khanová připustila, že zaplatila umělecké restaurátorce Marii Apelo Cruzové tisíc dolarů za zhotovení reprodukce Picassova díla. Přitom jí tvrdila, že obraz byl ukraden jednomu z jejích klientů, který ji požádal o reprodukci, aby s její pomocí mohl odhalit zloděje.
Khanová nejprve agentům FBI sdělila, že rodina kosmetika zaplatila za obraz tři sta tisíc dolarů. Později však přiznala, že to byly dva miliony dolarů. Khanová bude muset celou částku vrátit rodině a navíc jí bude zkonfiskován obraz abstraktního impresionistického malíře Willema de Kooninga, který nakoupila z peněz získaných podvodem.

BRAND24

Text do rámečku:
4,42 procenta

je současná hlasovací síla Číny ve Světové bance, na niž ji byla koncem dubna zvýšena z 2,77 procenta. Tím se Čína posunula na třetí místo po USA a Japonsku ze 186 zemí organizace.
China Daily

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).