Menu Zavřít

Mediální revue

15. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Osmadvacáté pokračování

THE BOSTON GLOBE

Amerika a její název Většina lidí tuší, že název Amerika má co do činění s florentským kupcem a mořeplavcem Amerigem Vespuccim. Ten však neměl přímý vliv na pojmenování Ameriky. Pravděpodobně zemřel, aniž by někdy slyšel či viděl spojovat své jméno s tímto kontinentem.
Ve skutečnosti je s tímto názvem spojena osoba, o níž slyšel jen málokdo – alsaský korektor Matthias Ringmann. Ten na základě Vespucciho dopisu, v němž popisoval cestu na západ Atlantickým oceánem, v roce 1507 umístil název Amerika na mapu světa. Společně s místním německým výrobcem map Martinem Waldseemüllerem vytiskl tisíc kusů gigantické mapy světa. Její jediný výtisk se zachoval a je považován za jeden z nejdůležitějších zeměpisných dokumentů. Nový svět je na něm totiž zobrazen obklopený vodou. Poprvé se na mapě naznačuje existence Tichého oceánu. Poprvé jsou na ní zobrazeny světové kontinenty a oceány, jak je dnes známe. Ringmann a Waldseemüller na mapě vytiskly tiskacími písmeny název Amerika napříč územím, jež je v současnosti známo pod pojmem Brazílie.

DIE WELT

Vstup za body Německá průmyslová a obchodní komora vyzvala spolkovou vládu, aby zjednodušila podmínky pro přistěhovalce. „Německo čeká výrazný úbytek obyvatel. Musíme se stát pro imigranty přitažlivější zemí,“ řekl šéf komory Achim Dercks. Dle něho musí být politika v této oblasti mnohem cílenější a zároveň se musejí zvýšit možnosti integrace cizinců. Dercks doporučuje bodovací systém. „Za příklad bychom si měli vzít Austrálii a Kanadu, kde se počet bodů skládá z dosaženého stupně vzdělání, pracovních zkušeností a znalostí jazyků jednotlivých uchazečů,“ upřesnil Dercks svou představu o cílenější politice. Počet potřebných bodů v jednotlivých dovednostech by se totiž různil, což by umožnilo řídit příchod imigrantů dle aktuálních potřeb Spolkové republiky Německo (SRN). „Vše by se urychlilo a bodovací systém by jasně odrážel potřeby průmyslu,“ zdůraznil ředitel komory.
Zatím jsou cizinci na německém trhu v nevýhodě. V roce 2008 bylo bez práce dvakrát více přistěhovalců než rodilých Němců. Důvodem je například nedostatečná kvalifikace, nedokončené vzdělaní či školní vzdělání, které firmy působící v SRN neuznávají. Ze současných zhruba 82 milionů obyvatel Německa se 15,6 milionu narodilo v zahraničí.

NEWSWEEK

Být Židem je drahé Náklady amerických Židů na příslušnost ke „své“ komunitě neustále rostou. To a sňatky s příslušníky jiné víry mohou ohrozit budoucnost židovství. Příspěvky na vstup do synagogy, poplatky za speciální školy pro děti a náklady na košer jídlo se mohou u ortodoxních rodin vyšplhat i nad sto tisíc dolarů ročně. To je zejména během ekonomické krize problém.
Potíže mají i židovští duchovní. Na rozdíl od křesťanských kostelů, u nichž se může na mši zdarma a až po ní jsou věřící požádáni o dobrovolný finanční příspěvek, uplatňují synagogy spíše přístup „dej nám peníze a můžeš vstoupit“. To by se dle některých příslušníků židovské komunity mělo změnit. Dle jiných však problém spočívá v něčem jiném. Dříve, v době židovské segregace, byly synagogy prakticky jediným místem společenského vyžití Židů, kteří však dnes mají přístup do všech sportovních či společenských klubů. Synagogám proto ubývají peníze z členských příspěvků. Jaké je řešení? Sdílení modlitebních prostor, rabínů a slučování různých židovských skupin. Nikdo se však nemusí obávat, že by Židé současné problémy nepřežili. Přizpůsobí se stejně, jako to za dlouhou dobu existence svého náboženství učinili už mnohokrát.

STERN

Sexy rentgen Düsseldorfská reklamní agentura Butter dokázala, že marketing monitorů sloužících lékařům k zobrazování rentgenových snímků nemusí být nuda. Pro koncern Eizo Medical vyrobila sexy kalendář zaměřený speciálně na rentgenology. Kalendář obsahuje namísto fotografií nahých blondýn jejich rentgenové snímky ve vyzývavých pozicích. „Až dosud jsem neobdržel tolik e-mailů jako po zveřejnění našeho kalendáře,“ libuje si jeden z manažerů společnosti Eizo Alexander Artner.
Nezvyklá kampaň již dokonce obdržela několik cen na festivalu v New Yorku. Dle Artnera byl kalendář pro tento rok vydán v nízkém počtu a byl zaměřen jen na cílovou skupinu, ale v roce 2011 by měl být dostupný i širší veřejnosti.

LEGALWEEK.COM

Právníci nechtějí být partnery Počet advokátů, kteří v právních firmách usilují o posun do prestižní a obvykle výborně ohodnocené funkce partnera, během posledních let značně poklesl. V roce 2008 označovalo partnerství v advokátní kanceláři, v níž pracují, za svůj hlavní cíl 50 procent respondentů průzkumu založeného na odpovědích více než 3800 advokátů ve Velké Británii. Letos však už jen 38 procent. V případě žen-právniček je pokles ještě razantnější – na necelých 30 procent.
Důvodem je, že stát se partnerem je dnes ve většině velkých advokátních kanceláří mnohem obtížnější než dřív. Mnoho právníků proto uvažuje o alternativní kariérní volbě – například že si sami založí vlastní kancelář. Popřípadě se stanou firemními právníky nebo úplně změní profesi.

DIE ZEIT

Odhalený špion Video se zabíjením civilistů americkou armádou zveřejněné na internetové stránce WikiLeaks nedávno způsobilo velký mediální rozruch. Armádního specialistu Bradleyho Manninga, jenž za zveřejnění videa nese odpovědnost, teď pravděpodobně čeká vězení. Je obviněn z kopírování pracovních dat do svého soukromého počítače a z jejich předání třetí straně. Manning měl zveřejnit záznam helikoptéry Apache, která v Bagdádu v roce 2007 zabila dvanáct civilistů. V červnu, dva měsíce po zveřejnění videa, byl v Bagdádu zatčen.
Dle vyjádření americké armády měl Manning porušit osm paragrafů amerického trestního zákona a čtyři opatření armády, jež se týkají zacházení s pracovními daty a počítači. Je obviněn ze stažení videa vojenské operace v Iráku a z jeho předání nespecifikované třetí straně, čímž porušil zákon o špionáži. Pokud bude uznán vinným ze všech obvinění, čeká ho trest odnětí svobody ve výši 50 až 70 let.
Manning se prý přiznal, že skutečně předal video útoku helikoptéry bývalému hackerovi Adrianu Lamovi. A také to, že serveru WikiLeaks poskytl další informace včetně tajného dokumentu. Server tvrdí, že neví, zda video bylo od Manninga, protože jej nezajímají osobní informace jeho informátorů.

THE NATION

Vyšší daně pro bohaté Začátek 21. století je navzdory přírodním katastrofám i teroristickým útokům jednou z nejlepších dob v dějinách lidstva. Životní úroveň Číňanů, Indů nebo Brazilců se výrazně zlepšila, početná střední třída v USA však stagnuje.
Prospěch z technologického vývoje a ekonomické globalizace totiž měli jen nejbohatší Američané, kteří tvoří menšinu ve společnosti. Rozdíly mezi nejbohatšími a ostatními Američany mohou vyrovnat vyšší daně pro majetné. Tím by mohlo být dosaženo toho, že „by každá městská čtvrť měla bezpečné, vydlážděné ulice, vynikající školy, fungující systém hromadné dopravy a zdravé prostředí pro život“. Američané, jejichž schopností si trh práce cení víc, by nadále mohli mítt lepší auta, větší televize i luxusnější oblečení. Podmínky pro „lidský rozvoj“ by však byly dostupné všem. V zemi, jejíž občané mají historicky k vyšším daním spíše negativní postoj, však nebude snadné toho dosáhnout.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Smutek na pracovišti Němečtí zaměstnanci stále častěji trpí depresemi. Vyplývá to z poslední studie vědeckého institutu pracujícího pro zdravotní pojišťovnu AOK. Ta nechala analyzovat chorobopisy 9,7 milionu výdělečně činných. Nejvíce pracovních dnů Němci zameškají kvůli bolesti zad. Počet psychických onemocnění se však v poslední době výrazně zvýšil především u žen. Zejména v minulém roce byl dle AOK nárůst duševních chorob přímo drastický. Na celkové absenci se podílejí již téměř deseti procenty.
Onemocnění způsobená labilní psychikou nesou odpovědnost za nejdelší absence v zaměstnání. „Při onemocnění horních dýchacích cest zaměstnanec zamešká průměrně 6,5 dne, při psychické nemoci však absence přesahuje tři týdny,“ uvedl jeden z vedoucích pracovníků institutu Helmut Schröder. A dodal: „Zůstanou-li zaměstnanci s depresí v práci, jsou až sedmkrát méně produktivní. Zameškané hodiny však tvoří pouze zlomek nákladů, na něž deprese zaměstnavatele přijde.“ V Německu jsou již dnes deprese hlavním důvodem pro dřívější odchod do důchodu. Dle poslední analýzy statistického úřadu přišla Spolková republika Německo kvůli depresím jen v roce 2006 o 26,7 miliardy eur. Důvodem je prý výrazné zrychlení tempa pracovního světa a zvýšená odhodlanost postižených zaměstnanců promluvit si o svých problémech s lékařem.

THE GLOBE AND MAIL

Napravení mediálního magnáta Zdá se, že 66letého mediálního magnáta Conrada Blacka, kterého illinoiský soud 13. července 2007 odsoudil k 6,5 letům vězení za zpronevěru peněz společnosti Hollinger, trest napravil. Patří k jedněm z mála vězňů, jimž pobyt ve vězení pomohl změnit charakter. Vězení ho učinilo laskavějším, pokornějším a vlídnějším.
Objevil také v sobě talent pro vyučování. Učí své spoluvězně dějiny Anglie a USA a působí mu velké potěšení pokrok ve vzdělání jeho studentů. Ti ho na oplátku naučili poslouchat hudbu, hrát na klavír a udržovat si dobrou fyzickou kondici. U svých spoluvězňů i dozorců je velmi oblíbený. Dokonce se zlepšily i jeho písemné projevy – jsou méně bombastické.
Navíc se jeho zločiny vzhledem k posledním skandálům na Wall Streetu zdají mnohem méně ohavné. Nikdo totiž kvůli němu nepřišel ani o dolar.

BRAND24

Text do rámečku:
Miliarda dolarů

Částka, která se ročně v Afghánistánu vydá na korupci. Od roku 2007 se více než zdvojnásobila. Hrubý domácí produkt Afghánistánu činí jedenáct miliard dolarů.
Reuters

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).