Menu Zavřít

Mediální revue

23. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Ruské společnosti Rosněfť a Alfa Group se dohadují o podíl v podniku Rudý proletář

Financial Times

Boj o Rudého proletáře

Ruské společnosti Rosněfť a Alfa Group, které spolu bojují v řadě případů, se opět dostaly do sporu. Tentokrát o továrnu Rudý proletář. Nejde jim o symbol nostalgie sovětské doby, podnik s poetickým názvem stojí na pozemcích v centru Moskvy, jejichž hodnota se odhaduje na zhruba 350 milionů dolarů. Ropný koncern Rosněfť a skupina Alfa Group, kterou někteří analytici označují za spolek oligarchů okolo miliardáře Michaila Fridmana, se předhánějí ve vzájemných žalobách a stížnostech u rozhodčích soudů. Zatím poslední se točí okolo spojení firem, jež ovládly Rudého proletáře a v nichž mají Rosněfť i Alfa podíly. Soudy zatím i v jiných kauzách nahrávaly spíše státnímu šampionu, kterým je Rosněfť. I tak je ale jisté, že až se spor ukončí Rudý proletář se rychle skácí k zemi a na jeho místě asi vyrostou kancelářské budovy. Rudá továrna už ostatně výrazně zpomalila produkci a co se dělo během posledních let připomíná divoká devadesátá postsovětská léta: bývalého generálního ředitele našli na konci roku 2009 mrtvého na Kypru a o šest měsíců později vtrhlo do továrny 150 lidí, kteří vyhnali staré vedení a na jeho místo dosadili nové. Co se děje od té doby, se prý odehrává za zavřenými dveřmi. Die Presse

Reklama od kancléře

Rakouský kancléř a předseda tamní sociální demokracie Werner Faymann čelí podezření, že před třemi lety ještě coby ministr dopravy rozdával reklamu na státní firmy spřáteleným médiím. Svobodní (FPÖ) na něj již podali trestní oznámení kvůli zneužití pravomocí veřejného činitele a lidovci zase chtějí svolat parlamentní vyšetřovací výbor. Největší balík – půl milionu eur na prezentaci rakouských drah – měl Faymann podle nových informací zajistit pro bulvární Kronen Zeitung. Tedy pro titul, za nímž stojí tiskový magnát Hans Dichand, jehož Faymann údajně oslovuje jako „strýčka Hanse“. Na své si přišel také konkurenční deník Österreich a titul Heute rozdávaný zdarma. Jeho jednatelem je ostatně někdejší Faymannův mluvčí Wolfgang Jansky. Kromě drah patřil mezi časté inzerenty také státní podnik Asfinag, který spravuje výběr mýta. Sám Faymann označil obvinění za nesmyslná a prohlásil, že jde o lidovecký útok na jeho osobu.

CONTENT24

BBC

Neekologické solární panely

Čínské úřady nařídily počátkem minulého týdne dočasně uzavřít továrnu na výrobu solárních panelů ve městě Chaj-ning ve východočínské provincii Če-ťiang. Významný producent panelů Zhejiang Jinko Solar Co. je filiálkou společnosti JinkoSolar Holding Co., která je zapsaná na newyorské burze. Jeho výrobu několik dní blokovalo přes pět set místních obyvatel, přičemž někteří z nich ničili zařízení kanceláří a vozidla zaparkovaná před budovou. Továrna podle nich znečišťuje vodní toky a ovzduší, což mělo za následek úhyn velkého množství ryb v nedaleké řece. Vesničané se obávají, že průmyslový odpad z továrny stojí také za zvýšeným výskytem rakoviny. Radnice města Chaj-ning uvedla, že úřady nařídily firmě Solar Co., aby zastavila výrobu a zkontrolovala výrobní postupy včetně emisí a vypouštěných odpadů. Rozbory prý ukázaly, že továrna vypouštěla nadměrné množství fluoridů, které jsou ve velkých dávkách jedovaté. Její úložiště odpadu navíc od dubna nesplňovalo ekologické normy.
Podobné protesty nejsou v Číně ojedinělé. Před pár týdny si dvanáct tisíc nespokojených Číňanů prostřednictvím protestů vynutilo uzavření chemičky nacházející se na severovýchodě země ve městě Ta-lien.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).