Menu Zavřít

Mediace – možnost řešení konfliktů

14. 12. 2009
Autor: profit

Dá se říci, že konflikty nás provází celým životem. Jistě, existují chvíle pokojného klidu, kdy se zdá, že se vše ubírá přesně tak, jak chceme. Ty bývají však prostřídány chvílemi, kdy vzteky vidíme rudě, někteří se vztekají tiše a v soukromí, jiní si uleví hezky „od plic“.

Autor: Martin Siebert

Hádky jsou běžným kořením života v partnerských vztazích, na pracovišti i v čistě veřejné sféře, kdy se vám stane, že se zkrátka s někým nepohodnete. Jedním ze způsobů řešení konfliktů je mediace.

O co konkrétně se jedná?

Mediace je jakýmsi mimosoudním způsobem řešení sporů. Její snahou je urovnat vztahy mezi rozhádanými stranami a nalézt dohodu. Zprostředkovatelem dohody je zde tzv. mediátor, tedy osoba, která není nakloněna ani jedné ze zúčastněných stran a jen určitým způsobem usměrňuje jejich vzájemnou diskusi.

Jak mediace probíhá?

BRAND24

Pokud tedy např. máte potíže dohodnout se s bývalým partnerem na tom, jak často a za jakých okolností se bude moci stýkat s dětmi, není zde jediným řešením obrátit se na soud. Můžete oslovit též mediátora, kterému sdělíte, o co konkrétně se ve vaší situaci jedná. Mediátor vám objasní vše potřebné a následně kontaktuje osobu, s níž chcete spor řešit. Pokud budete oba s tímto způsobem řešení souhlasit, je možné domluvit si první společné setkání. Při sekáních jsou dohodnuta určitá pravidla komunikace a následně je každé ze stran ponechán prostor pro její vyjádření se k nastalé situaci. Poté se hledají možná východiska z problému. Nelze říci, kolik setkání je nutné k vyřešení nepříjemné situace. Jejich počet je velmi individuální a záleží na mnoha okolnostech.

Více na Ladyzone.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).