Menu Zavřít

Mé zaměstnání je pro mě horor

17. 5. 2010
Autor: profit

V zaměstnání trávíme zpravidla osm hodin denně, a proto je také důležité, jak se v něm cítíme. Je nám v něm dobře? Máme rádi svou práci? Jsme v pohodě, nebo v je pro nás naše zaměstnání zdrojem stresu a úzkosti?

Autor: Pixmac.cz

Mobbing - co to je?

Co zahrnuje pojem mobbing? Zjednodušeně můžeme říci, že jde o šikanu na pracovišti, která se může projevovat různě. Pro všechny typy této šikany je společné to, že pracovníkovi-oběti je znepříjemňován život na pracovišti a necítí se v práce vinou svých spolupracovníků či nadřízených dobře.

Přibližně se obětmi mobbingu stává až 16% pracujících. Máme různé formy mobbingu. Může jít o útok na možnost vyjádřit se či svěřit se. Patří sem i útoky na sociální vztahy (vyloučení z kolektivu), útoky na úctu (pomluvy, zesměšňování), útoky na kvalitu pracovního či osobního života a útoky na zdraví, ať už fyzické či psychické. V neposlední řadě sem spadá i sexuální obtěžování.

Strategie mobbingu

Mezi nejčastější strategie mobbingu patří snaha dostat šikanovaného do izolace, šířit o něm pomluvy, sabotovat jeho práci, znevažovat výkony a schopnosti a poškozování soukromí oběti.

Tyto strategie zpravidla vedou i k tomu, že si nadřízení myslí, že vina je na skutečně na straně pracovníka, který je obětí mobbingu a pohlíží na něj jako na neschopného. V tomto okamžiku je pracovník v pasti a je třeba si uvědomit, jestli mu toto příkoří stojí za ujmu na psychickém, ale i fyzickém zdraví, nebo jestli by raději měl opustit své zaměstnání. I když to se málokomu chce. Někdy bohužel, ale nic jiného nezbývá.

Ano, máme zákony, které zakazují diskriminaci na pracovišti, ale někdy snaha o jejich uplatnění může být během na dlouhou trať, zvláště, když vás na pracovišti bude šikanovat váš nadřízení.

Lze se vůbec bránit proti mobbingu?

BRAND24

Mnozí se nebrání proti mobbingu, protože mají strach, že by to mohlo vést až k tomu, že přijdou o práci. To nikdo nechce, zvláště v této době, a proto mnohé oběti se zatnutými zuby raději vydrží teror v práci.

Více na Ladyzone.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).