Menu Zavřít

MBA: Kvalitní manažerské vzdělání je otázkou priorit

27. 4. 2011
Autor: profit

Koeficient nezaměstnanosti v České republice sice stále převyšuje hranici 9 procent, i tak je ale sestavení kvalitního a zkušeného manažerského týmu pro mnoho společností stále nadlidským úkolem.

Foto: CMC / Profimedia.cz

V České republice nabízí MBA kurzy přibližně třicet škol. Avšak ty, které mají mezinárodní stupeň akreditace, je možné spočítat na prstech jedné ruky, tvrdí Tomáš Janča, výkonný ředitel CMC Graduate School of Business.

Stále se polemizuje, zda je MBA skutečným přínosem z hlediska kariéry z důvodu poměrně značných finančních nákladů. Vyplatí se jej absolvovat i v dnešní recesí poznamenané době, kdy zaměstnavatelé vyzdvihují hlavně praxi?

O tom, zda se MBA studium vyplatí, se velmi často polemizuje. Důležité je si uvědomit, že v rámci vysokých manažerských pozic je pro kariérní postup téměř nezbytné. Zaměstnavatelé i personalisté jej často uvádějí jako nutnou podmínku pro úspěšně zakončené přijímací řízení. V rámci studia navíc nezískáváte pouze manažerské dovednosti, ale také cenné kontakty, prestiž a respekt, které jsou nedílnou součástí manažerského studia.

Co je pro vysoce postavené manažery, kteří bývají velice časově vytíženi, nejčastějším impulsem ke studiu MBA?

Hlavním důvodem, který přivádí zájemce ke studiu, je získání rozšířeného vzdělání, které je dalším krokem k úspěšnému kariérnímu posunu. Manažerské kurzy absolvují zejména ti, kteří mají dostatečné ambice a vědí, čeho by ve svém profesním životě ještě chtěli dosáhnout.

Nedávný průzkum poodhalil, že absolventi studia MBA mají oproti manažerům bez MBA vyšší platy. Není to spíš ale logický krok v rámci kariérního posunu – s vyšší pracovní pozicí a větší zodpovědností přichází i vyšší plat?

Samozřejmě titul MBA není stoprocentní zárukou vysokého platu, ale držitelům poskytuje nespornou výhodu na pracovním trhu. Zaměstnavatelé vědí, že základem úspěchu jsou kvalifikovaní zaměstnanci, zvlášť pokud se jedná o top manažerské posty. A právě MBA bývá často rozhodujícím ukazatelem. Lepší platové ohodnocení je pak logicky důsledkem kombinace pracovních zkušeností a rozšířeného vzdělání. Vzhledem k tomu, že téměř polovina absolventů v průzkumu zmínila kariérní posun o jednu či dvě pracovní pozice, pak je to jistě nezanedbatelný fakt.

Často zmiňovaným benefitem MBA vzdělávání je příležitost k získání cenných pracovních kontaktů? V čem je MBA v tomto směru odlišné oproti univerzitnímu studiu?

Protože naši studenti pracují na manažerských pozicích v různých národních a mezinárodních firmách, vytvářejí tak unikátní skupinu zkušených profesionálů z různých podnikatelských odvětví. Vedle nich jsou to ale také samozřejmě kvalifikovaní profesoři, kteří na školách přednáší. Tento tzv. networking umožňuje setkávání a interakci nejen s předními odborníky, ale i budoucími obchodními partnery a vytvářet tak v průběhu studia síť cenných kontaktů.

V čem jsou přednášky odlišné oproti univerzitním? S čím se zde můžeme setkat?

Přednášky jsou jedinečné zejména tím, jak probíhají. Setkáte se s otevřenou diskuzí, ale i potřebnou zpětnou vazbou profesorů a spolužáků. Studenti, resp. zástupci středního a vyššího managementu přicházejí s aktuálními otázkami a problémy, se kterými se potýkají v práci. V průběhu studia je pak společně řeší. Právě vzájemná interakce je nejlepší cestou k nalezení optimálního řešení zadaných úkolů.

Podle jakých hlavních kritérií by si zájemce o MBA měl školu vybírat?

Kritérií pro zvolení vhodného manažerského studia je hned několik. Prvním krokem by měl být pečlivý výběr školy, přičemž pozornost je nutné věnovat druhu akreditace. Kvalitní mezinárodní akreditace je téměř vždy příslibem dobré volby instituce uznávané na mezinárodní úrovni. Zájemce by měl také uvážit, které konkrétní oborové zaměření je z hlediska stávajícího zaměstnání nejvhodnější s ohledem na již dosažené pracovní zkušenosti. Nezanedbatelným ukazatelem je také tradice, jakou škola na trhu má a množství jejich absolventů.

BRAND24

Nezaměstnanost v České republice dosahuje téměř deseti procent a stále platí, že je těžké najít ty správné zaměstnance. Jak může podle vás titul MBA potenciálnímu žadateli pomoci?

Vzhledem k vyšší sebedůvěře, respektu ze strany zaměstnavatelů, personálních agentur a headhunterů je zřejmé, že tato tři písmena za příjmením uchazeče o manažerskou pozici mohou být právě tou pověstnou třešničkou na dortu, která při přijímacím řízení nebo pohovoru rozhodne v jeho prospěch. Osobně neznám firmu, jež by nekladla důraz na kvalitu a kvalifikovanost svých zaměstnanců, což zejména v současnosti považuji za pilíř zdravého ekonomického prostředí v naší zemi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).