Menu Zavřít

MBA je žádaný titul

9. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Prestižní studium je možné absolvovat i v ČR Možnost absolvovat manažerskou školu se v roce 1991 objevila iv České republice. Dnes existuje na našem území již celá řada institucí, které nabízejí studium ukončené titulem Master of Business Administration (MBA).

Prestižní studium je možné absolvovat i v ČR

BRAND24

Možnost absolvovat manažerskou školu se v roce 1991 objevila iv České republice. Dnes existuje na našem území již celá řada institucí, které nabízejí studium ukončené titulem Master of Business Administration (MBA).

Ucelený vzdělávací program zaměřený na potřeby vrcholových a středních manažerů předpokládá ukončené vysokoškolské studium, minimálně dvouletou (v některých případech tříletou) manažerskou zkušenost a alespoň základní znalost angličtiny. Studium MBA trvá přibližně tři roky a většinou bývá rozděleno do několika na sebe navazujících stupňů. Tyto celky jsou relativně nezávislé a každý je ukončen samostatným certifikátem. Studium rozvíjí teoretické i praktické znalosti posluchače. Je zaměřeno na management, marketing, finance a mnohé další oblasti týkající se řízení podniku. Studující se učí i jak zvládat situace z praxe, jak efektivně komunikovat a řídit tým kolegů, jak pružně reagovat na vzniklé problémy, připravovat prezentace, vést jednání apod. Výuka je kombinovaného rázu, tzn. probíhá převážně distanční formou, která je doplněna o nezbytnou povinnou prezenční účast. V podmínkách českého školství je MBA uskutečňováno formou celoživotního vzdělávání a není tedy zařazeno do systému vysokoškolského studia akreditovaného MŠMT. Instituce nabízející tento typ vzdělání přebírají studijní metody zahraničních partnerů, kteří jsou zároveň i garantem jejich programů. Převážně to bývají britské a americké školy, u kterých má MBA dlouholetou tradici. Po celou dobu studia je posluchač zaregistrován u partnerské zahraniční univerzity a po úspěšném absolutoriu získává její diplom. V zemích Evropské unie a v mnoha dalších je titul MBA zcela běžně uznáván, ale české zákony ho zatím nezavádí. To však nemění nic na tom, že je pro management řady firem právě tento diplom žádoucím kvalifikačním standardem. Jak už bylo zmíněno, MBA nespadá do českého vysokoškolského systému a jeho kvalita není kontrolována ministerstvem školství. Jedinou spolehlivou metodou, která by umožnila dohlížet na standard českých programů MBA, je utvoření vlastní profesní organizace. Školy a instituce provozující „manažerské“ vzdělání proto v roce 1998 založily organizaci nazvanou Česká asociace MBA Škol (CAMBAS). Jejím hlavním cílem je zajišťovat vysokou úroveň studia MBA včetně zavedení systému akreditací tohoto typu vzdělání u nás.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).