Maruška jahody nepřinesla

11. března 2008, 13:01 - Dana Langášková
11. března 2008, 13:01

Kavárna s těstovinami se usadila na jistotě průměru

V turisticky přitažlivém místě vedle Španělské synagogy na pražském židovském městě najdete jednu z filiálek řetězce Tonino Lamborghini, jenž se specializuje na kavárenskou gastronomii a především těstoviny. Od víkendové návštěvy si slibujeme ukázkovou sondu do jejího provozu, vždyť kdy jindy si lidé vyrážejí posedět než právě ve volný den večer? Kolem sedmé je Tonino Lamborghini skutečně plné. Černě „uniformovaní“ číšníci a servírky se pilně otáčejí mezi stolky a koženkovými židlemi pestrých barev, z obrovské fotografie na stěně na nás mrká rozdováděný pár krmící se navzájem špagetami, v zadní prosklené kukani do sebe obrýlený mladík za notebookem lije jistě už své páté ristretto a éterem se line Tornero. Zadní místnost je sice nekuřácká, zato poměrně temná a nehostinná, navíc tu kralují samí muži a nám se k úzkému stolku mezi ně dvakrát nechce. Volíme tedy raději hlavní lokál, byť lehce zadýmený. Jídelníček je poněkud skoupý, po vydatném nedělním obědě jsme se sice zařekly, že si už rozhodně nedáme žádné maso, ale i kdybychom po něm zatoužily, byly bychom na špatné adrese. Jak název napovídá, Lamborghini je především kavárna, která kromě různých italských sendvičů nabízí i docela slušný výběr těstovin. Zanedlouho se rozhodujeme pro antipasto misto (sýr mozzarella s tomaty, bruschetta di pomodoro, bresaola, černé olivy, grilovaný lilek a cuketa, rucola, sušené tomaty) a funghi ripieno con spinaci al forno (žampiony plněné čerstvým restovaným špenátem, zapečené gorgonzolou na rozpečeném chlebu), tortelloni al pomodoro (tortelloni plněné ricottou, tomatová omáčka, špenátové pesto) a gnocchi ai porcini e pomodoro (hříbky a tomatová omáčka, parmazán).
Talíř předkrmů se v reálu vybarvil jako chudý příbuzný toho, který je popsán v jídelníčku; sestává ze dvou plátků vybledlých zimních rajčat proložených dvěma plátky mozzarelly, dvojice smrsklých koleček marinovaného lilku, trojúhelníčku opečeného chleba (naštěstí ne toustového) s náloží hrubě posekaných rajčat, červené cibule a petrželky, kupky krájených sušených rajčat, skrovného nářezu bresaoly a hnízda rukolových lístků. Interpunkci na sebe vzalo pět černých banálních oliv z plechovky, inzerovaná cuketa zřejmě došla. Nic nebylo zcela zpackáno, ale ani povýšeno na zázrak, a bílé proluky na talíři jako by vnucovaly úvahu, zda v kuchyni nevládne jakýsi dietní inspektor bdící nad každou požitou kalorií.
Zapečené žampiony se rovněž nesou v minimalistickém duchu - tenký krajíček opečeného bílého italského chleba kuchař obložil čtyřmi kloboučky hub plněnými nahrubo pokrájeným špenátem orestovaným s česnekem a zapekl vrstvičkou gorgonzoly. „Topinka“ spočívá na poněkud rozestlaném lůžku z hlávkového salátu. Pastva pro oči se tentokrát příliš nekoná, ale vůně je velmi libá, a tak bez velkých štráchů rovnou zakrojíme. Stojí nás to ovšem chvilku úsilí – chléb je totiž opečen až příliš. Není sice v žádném případě připálený, zato přeschlý a skoro tvrdý. První chuťový vjem je ale přece jen pozitivní: křupavý chléb, zemité houby, pikantní česnek a cibulka, špenát příjemně živý, salát dodá čerstvou jarní chuť, jen by jeden z listenů nemusel být ovadlý a navíc s nahnědlými tečkami… Celá kompozice je korektní, přimlouvaly bychom se snad jen za vyšší teplotu. Docela spokojeně upíjíme objednanou skleničku vína a s povděkem kvitujeme, že výběr „rozlévaných“ vín je celkem vzato slušný.
Už si to k nám však míří tortelloni, jakési větší krabovité taštičky naprosto nestandardního tvaru, a tudíž svědčící o tom, že si je v kuchyni připravili sami (sláva). Při téže příležitosti je i naplnili ricottou a přelili kvalitní omáčkou z pasírovaných rajčat a ne z protlaku (podruhé sláva), přizdobili půlkami čerstvých cherry rajčátek, leč bohužel fatálně ignorovali strávníkovu představu špenátového pesta, hrdě ohlášeného v popisu pokrmu. Místo jarně se zelenajícího kopečku nacházíme při důkladném studiu celé plochy talíře přímo v omáčce sem tam jakousi zelenou tečku, lehce zaměnitelnou za sekanou petrželku či bazalku. Číšník nám vysvětluje, že pesto (zřejmě zvíci špendlíkové hlavičky) bylo skutečně vmícháno rovnou do sosu, a reakcí na naše povytažené obočí slibuje, že příště ho naloží více. Celý pokrm, jednoduchý a na nic si nehrající, je jinak zcela v pořádku. Jednotvárná a mírně dusivá tvarohovitá náplň těstovin se příhodně snoubí s nakyslou chutí rajčat, škoda jen, že absentuje třetí, kompenzační složka, nemluvě o troše parmazánu, která by konečnému vyznění jedině pomohla.
Gnocchi mají stejné barevné ladění, na bílém talíři nacházíme drobné, už od pohledu rukodělné špalíčky nočků mile nepravidelného tvaru, zalité červenou omáčkou, z níž tu a tam vykukují kostičky hub. Tentokrát parmazán neabsentuje, byť v podobě pouhé dvojice průsvitných plátečků. Vše vypadá tak, jak jsme očekávaly, ale první sousto bohužel vnáší jisté pochyby. Hříbky jsou jaksi vymacerované, jejich typická chuť je takřka nepřítomná, a navíc chutnají mírně nahořkle – až nás napadá, zda se autor nepokusil procesem louhování učinit z hořčáků jedlou odrůdu…Noky jsou naštěstí v pořádku, zato omáčka nemá vůbec žádnou jiskru, je prostě jen zoufale fádní. Je pro nás záhadou, jak k této unylé chuti kuchař dospěl; rajčata sice v zimě mnoho chuti neskýtají, zároveň však pochybujeme, že by v kuchyni omáčku připravovali z čerstvých. Z praxe se odvažujeme tvrdit, že i většina konzervovaných má větší říz. Nedobré hříbky raději po několika pokusech dáváme stranou, ač jsme se na ně tolik těšily a původně kvůli nim jsme také právě tento pokrm volily. Stojí za zmínku, že jde o nejdražší těstoviny na jídelním lístku (patrně vzhledem k oněm vzácným hříbkům?), takže není divu, že si připadáme podvedené. Po odstranění hub totiž zůstávají na talíři gnocchi, které by zvládli s přehledem uvařit i naši pubertální synové.
Dnešní, pravda odlehčenější hodování bychom rády zakončily ovocným dezertem. Jahody, obsažené hned v několika kreacích, však nejsou (za situace, kdy na ně člověk narazí v každé zelenině, je zarážející, že podnik podobného ražení je s to z jídelního lístku šmahem vyřadit polovinu dezertů) a ananas prý také stávkuje. Nezbývá tedy než se zahloubat do vitríny se zákusky. Nakonec volíme čokoládový dort s lesním ovocem a kávový řez.
První ze všeho nejvíc připomíná tuhý sachr, mocně prostoupený přebytkem želatiny, jež stekla z ovocného povrchu dortu. Ten tvoří směs černého a červeného rybízu, borůvek a přece jen dvou plátků čerstvých jahod, teď již notně unavených. Korpus byl zřejmě původně rozkrojen a promazán zavařeninou, v mezidobí se však proměnil v jakousi kompaktní jednotku, každopádně však díky bohu za osvěžující ovocnou notu. Kávový řez je kávovým opravdu jen podle názvu. Na vrstvičce tmavohnědého piškotu nacházíme jakousi variaci na mousse au chocolat, ovšem čokolády moc neviděla, má barvu přibližně kakaového pribiňáku. Zcela nahoře je vrstva bílá, zdobená čokoládovou polevou – ta nás konečně uspokojí, je to dobrá, tmavá, kvalitní hořká čokoláda. Dort neurazí, ale také nikterak nenadchne, všechno – až na nečokoládovou nekávovou vrstvu je vlastně v pořádku, pouze nás nedokáže dostatečně zaujmout. Jsme asi zhýčkané, ale co naplat, v kavárně této kategorie za takřka stokorunu máme právo čekat více.
Platíme 1215 korun a odcházíme do vlahého večera s rozpačitými pocity. Nejsme totiž přesvědčeny, že se nám za naše peníze dnes dostalo zcela odpovídající protihodnoty. Nic nebylo vyloženě špatné, ale ani nevybočilo z průměru. A takových podniků známe v Praze habaděj…

Tonino Lamborghini Pastacaffé
Adresa: Vězeňská 1, Praha 1
Tel.: +420 224 813 25
vezenska@ambi.cz
http://www.ambi.cz/ambi_pastacafe_php Otevírací doba: po-so 8-22, ne 10-22
Počet míst: 57
Druh kuchyně: italská
Platební karty: všechny běžné
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Země původu nabízených vín: ČR, Itálie, Francie
Hodnocení restaurace:
jídlo 37 bodů z 50
obsluha 16 bodů z 20
nápoje 10 bodů z 10
prostředí 7 bodů z 10
Kvalita/cena 5 bodů z 10
Celkem 75 bodů z 100

VALUE FOR MONEY

+ záviděníhodné umístění v atraktivní turistické lokalitě - podnik spoléhá na svou zavedenost a z nedostatku kvality a inovace upadá do hříchů jiných, dnes již okoukaných řetězců

Výběr z jídelního lístku:
Tartara di salmone 150g čerstvý losos, špenátové pesto, rucola a česnekové krutony 178
Melanzane alla parmigiana gratinovaný lilek, tomaty San Marzano, mozzarella, parmezán 124

Insalata mista con caprino listový salát, kozí sýr, sušené tomaty, balsamico ocet a krutonky 165/134

Panino s kuřecím masem a salátem 60g kuřecí maso, rucola, tomaty, vejce, čerstvý salátek 148

Piadina s bresaolou 30g bresaola - sušená hovězí svíčková a sýr ricotta 128

P R I M I P I A T T I - domácí spaghetti, rigatoni, gnocchi
Risotto ai porcini kulatá rýže, hříbky, česnek, smetana a parmezán 178
Con salmone alla carbonara uzený losos, smetana a vejce 159
Alla tagliatta 70g plátky hovězí svíčkové pečené na rozmarýnu, rucola, tomaty a čerstvý zelený pepř 189

Macedonia salát z ananasu, kiwi, jahod, medového melounu a čerstvé máty 99
Mezzaluni d´ananas plátky ananasu plněné sýrem mascarpone, jahodová omáčka 85

Výběr z vinného lístku:

Barolo Riserva della Casa DOCG 2000 | Marchesi di Barolo, Trentino-Alto Adige
1315

Gavi DOCG 2005 | Marchesi di Barolo,Piemonte
535
Albizzia Chardonnay IGT 2005 | Marchesi de´Frescobaldi, Toscana
424
Chianti Rufina Nipozzano Riserva DOCG 2003 | Marchesi de´Frescobaldi, Toscana
754
Brunello di Montalcino Riserva 2001 | Donatella Cinelli Colombini, Toscana
1274
Rubesco Torgiano Rosso Riserva DOCG 1997 | Lungarotti, Umbria
1160
Tàmara Cannonau di Sardegna DOC 2002 | Cantina del Vermentino, Sardegna
445

Anthília IGT 2005 | Donnafugata, Sicilia
489
Rýnský Ryzlink, kabinet 2004 | Reisten Valtice
445

André, výběr z hroznů 2003 | ŠSV Velké Pavlovice
408

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče