Menu Zavřít

Martin Novotný: Řecko na houpačce

1. 6. 2015
Autor: čtk

V minulém týdnu zástupci jednotlivých vyjednávacích skupin na straně Řecka a trojky (Evropská komise, Evropská centrální banka, Mezinárodní měnový fond) pokoušeli trpělivost a pevné nervy investorů. Původní spekulace o tom, že Atény nezaplatí ani nejbližší splátku 5. června (308 milionů eur) hned z počátku minulého týdne „vyvrátil“ řecký ministr financí Janis Varufakis. Jednoduše prohlásil, že Řecko 5. června zaplatí.

Ne snad proto, že by mělo dostatek financí, ale proto, že do té doby již bude dohoda s věřiteli jistě hotová. O pár chvil později však zástupci eurozóny konstatovali, že řecký návrh reformy DPH není dostatečný. Jako na houpačce se pak museli cítit investoři ve středu, kdy burza v Aténách připsala přes tři procenta po zprávě, která ohlašovala „technickou dohodu vládní strany s věřiteli“.


Videodebata týdeníku Euro: Co dál s Řeckem?


Zdroje z Evropské komise však později zprávu popřely s tím, že dohoda je stále daleko. Velmi pesimisticky zněl ve svém projevu ve středu také německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Strach Atén z runu na banky v případě vyostření platebních problémů podtrhuje fakt, že Varufakis uvažuje nad zdaněním výběrů vkladů z bankomatů. Tento krok by byl v moderní historii zřejmě ojedinělý, jeho účinnost by však pravděpodobně byla velmi nízká.

Slabá podpora vlády

Zajímavostí také je, že v únoru, kdy vládnoucí Syriza oficiálně sestavila vládu, souhlasilo s politikou vládních činitelů přes 72 procent veřejnosti. V polovině května to však bylo pouze 35 procent občanů. Situace se mění každým okamžikem. Prozatím je pravděpodobné, že Řekové peníze na první červnovou splátku ve státní kase najdou, splátky 12., 16. a 19. června (v úhrnu 1,2 miliardy eur) však již budou zřejmě definitivním hřebíkem do rakve.

Autor je specialistou Patria Forexu


Čtěte také:

Řecko dál jedná s věřiteli, termín pro dohodu se nepodaří splnit

BRAND24

Účinky bankrotu Řecka na tamní banky jsou nejasné, míní ECB

Potvrzeno: silně zadlužené Řecko se vrátilo do recese

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).