Menu Zavřít

Martin Novotný: Lednové běsy

1. 2. 2016
Autor: Pixabay.com

Máme za sebou první měsíc roku 2016 a už teď je jisté, že se výhledy většiny analytiků a odborníků na finančních trzích vyplní. I letos uvidíme velmi vysokou volatilitu, trhy budou jako na houpačce. Pár čísel: hongkongský index HSI odepsal od začátku roku 16 procent, v minulém týdnu ale otočil a zaznamenal první třídenní posilující seanci od loňského července.

Indexy S&P 500 a DAX vstoupily do nového roku katastrofálně a oba benchmarky měly nejhorší otevření nového roku od přelomu tisíciletí. Globální pohled na finanční trhy však úplně zle nevypadá.

Z ekonomiky rozhodně nechodí makrodata, která by investory vyloženě zklamávala, probíhající výsledková sezona v USA se také nese spíše v pozitivním duchu. Vypadá to, že lednová korekce tak byla pouze nataženým svalem finančních trhů, které mohou do nové sezony vstoupit v jinak dobré kondici. Napovídat by tomu mohla i situace na klíčové strategické komoditě.

Ropa po naprostém kolapsu z úvodu ledna zahájila nápravu a z totálního dna pod hodnotou 28 dolarů za barel dokázala připsat přes 20 procent. Jistě, z nízké základny se procentuálně roste snadno, k pohybu dolů a ani k následnému odrazu k současným úrovním při 34 dolarech však ropa nepotřebovala žádné zásadní fundamentální zprávy. Údajná ruská spolupráce se Saúdskou Arábií ohledně snížení produkce o pět procent zaprvé nebyla potvrzena, zadruhé byla zveřejněna až později.

Trhy také budou sledovat Fed a jeho postoj k externímu riziku. Podobně, jako byly dříve pečlivě sledovány jeho zmínky o stavu amerického trhu práce a inflace, nyní se do centra pozornosti obchodníků dostává jeho rétorika ohledně globálních rizik.

Autor je specialistou Patria Forexu


Čtěte také:

BRAND24

Vysoké zisky firem investorům nestačí. Čekali ještě lepší výsledky

Evropské akcie zaznamenaly nejhorší začátek roku za posledních osm let

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).