Menu Zavřít

Martin Novotný: Frankfurt v pohotovosti

16. 11. 2015
Autor: čtk/AP

Minulý čtvrtek promluvil v Evropském parlamentu šéf ECB Mario Draghi. Holubičí komentář se dal očekávat, Draghi však hned v úvodu ujistil, že měnová stavidla jsou stále otevřena a jejich další povolení v prosinci je na stole. Evropský ekonomický růst monetární autorita považuje za robustní. Ocenila zejména, že HDP je tažen spotřebou a investicemi. Tento fakt následně potvrdila data z Francie i z Německa.

Od našich západních sousedů je to (na pozadí uprchlické krize a zvyšujících se obav z čínského zpomalení) velmi dobrá zpráva. Na druhé straně se však stále nedaří nastartovat inflaci. Ta podle Draghiho dále oslabila a stabilizování jejího růstu může trvat déle, než ECB očekávala.

Růst cen balancuje na hraně a jakýkoli negativní impulz z rozvíjejících se trhů je jazýčkem na vahách mezi inflací a deflací. To je také důvod, proč „Supermario“ nechal možnost prosincového rozšíření kvantitativního uvolňování otevřenou. Nůžky mezi měnovými politikami Fedu a ECB se tak nadále rozevírají. Přestože je tento efekt v hlavním měnovém páru EUR/USD již částečně započten, reakce na prosincové zasedání obou centrálních bank může být zajímavá.

Pokud Fed skutečně sáhne na sazby (jak se očekává) a ECB sáhne na QE (jak se očekává), eurodolar by se mohl podívat na nová minima pod 1,0460 EUR/USD. Slabší euro by mohlo částečně pomoci eurozóně k inflaci a evropským exportním firmám k dodatečným ziskům, přílišné posílení dolaru by se však časem nemuselo líbit v zámoří.

Autor je specialistou Patria Forexu


Čtěte také:

BRAND24

Draghi: Inflace zůstává slabá, ECB může prodloužit nákup dluhopisů

ECB: Méně než deset bank v eurozóně potřebuje dodatečný kapitál

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).