Menu Zavřít

Martin Kujal: Easy business

5. 11. 2012
Autor: profimedia.cz

Společnost IFC, patřící do skupiny Světové banky, před pár dny zveřejnila tradiční zprávu o vstřícnosti podnikatelského prostředí v jednotlivých zemích (Doing Business Report 2013). Nejvyšší příčku obhájil Singapur a Polsko bylo pochváleno za největší pokrok v hodnoceném období 2011/2012. Volání finančních trhů a následně i institucí Evropské unie po reformách, v krizí stižených jihoevropských zemích, přináší ovoce.

U zemí jako Řecko, Španělsko či Itálie aktuální studie konstatovala zřetelnou reformní dynamiku. Desetiletá historie hodnocení IFC ukazuje jednoznačné zlepšení regulace byznysu ve většině hodnocených zemí. Peloton se tedy postupně vyrovnává.

V žebříčku 185 zemí se Česká republika umístila na 65. místě. Za posledních pět let se postavení Česka příliš nemění a osciluje kolem výše uvedeného místa. Jaké jsou naše silné a slabé stránky? Relativně vynikáme a umísťujeme se kolem 30. místa v registraci nemovitostí a insolvenčních procedurách.

Naopak slabým místem je u nás složitost, doba a nákladnost připojení k elektrické síti. V procesu zakládání firmy se rovněž umísťujeme v poslední třetině hodnocených. Důvodem je počet nutných procedur a minimální požadovaná výše kapitálu. Český daňový systém je hodnocen jako příliš složitý. Přestože výše zdanění je u nás nižší než například ve Švédsku, celkové hodnocení pro nás vyznívá značně nepříznivě kvůli časové a administrativní náročnosti.


Čtěte také:

Podnikat v ČR není snadné, začít podnikat je jednodušší

ČR usnadnila podnikání, za Slovenskem ale pořád zaostává

Nástroj na sdílení úvěrových rizik od IFC pomáhá v České republice rozvíjet trh s obnovitelnou energií

BRAND24


V několika oblastech byla naše vláda pochválena za nedávné reformy. Jmenovitě jde o větší propojení katastru nemovitostí a obchodního rejstříku, podporu elektronických daňových přiznání a celních deklarací a v neposlední řadě o snahy po větší flexibilitě pracovního trhu.

Autor je ředitel správy fondů J&T Investiční společnosti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).