Menu Zavřít

Martin Kuba: Babišovo ANO je nebezpečím pro celou politiku a společnost

24. 10. 2013
Autor: čtk

Klíčové je, aby naši zemi zcela neovládla levice, nezískala ústavní většinu a nezavedla zemi někam, kam si nikdo nepřejeme, říká o smyslu nadcházejících voleb úřadující šéf ODS Martin Kuba.

E15: Do voleb zbývá již jen pár hodin, kampaně jsou ve finále. Jak ještě ODS přiláká k urnám své voliče?

My jsme spustili v úterý mobilizační fázi kampaně s názvem 96 hodin, ve které se snažíme přesvědčit naše voliče a sympatizanty, aby nezůstali doma, přišli k volbám a i v těch posledních hodinách se pokusili k volbě ODS přesvědčit i další své blízké. Vím, že po sedmi letech vlády a řadě chyb, kterých jsme se dopustili, nejde ODS do těchto voleb v roli favorita. Na druhou stranu jsme si těch chyb dobře vědomi a víme, že je nesmíme opakovat. ODS tu přes dvacet let prosazuje jako jediná strana pravicové myšlenky a hodnoty, a na tom se nic nezmění ani v budoucnu. Snad jen to, že pokud na to budu mít nějaký vliv, bude je hájit mnohem razantněji.

E15: Jaký očekáváte pro ODS výsledek?

Nerad tipuji. Průzkumy veřejného mínění jsou zcela neprůkazné, v některých máme šest procent, v jiných dvanáct, to je neuvěřitelný rozptyl. Máme za sebou intenzivní kampaň, kterou jsme se letos rozhodli udělat úplně jinak, než bylo v minulosti zvykem. Kampaň byla modernější, podle zahraničních standardů se zapojením sociálních sítí a všichni v ní odpracovali maximum. Věřím, že jsme těm voličům, kteří to chtějí vidět, ukázali, že jsme schopni se poučit, změnit a dělat věci jinak než dosud.

E15: Jakou roli ODS vidíte po volbách? Bude čistě opoziční, nebo teoreticky i vládní?

O tom, jaká bude role ODS v příštím volebním období, rozhodnou voliči. Ale já osobně v tuto chvíli nevidím na politické scéně potenciální partnery, se kterými by ODS mohla vytvořit funkční koalici. Na koalici s ANO, nebo s ČSSD, si osobně dost dobře neumím představit. S ČSSD nás dělí významné programové rozdíly a s jedněmi Věcmi veřejnými jsme si užili dost v minulém volebním období, podruhé to rozhodně nebudeme opakovat.

E15: Vaši kampaň jste postavili na tezi volby pravice, ale ta je poměrně dost roztříštěná, pravicový program nabízí hned několik subjektů. Nemáte obavu, že je tou výzvou do voleb posílíte?

Pro nás je v těchto volbách klíčové, aby naši zemi zcela neovládla levice, nezískala ústavní většinu a nezavedla zemi někam, kam si nikdo nepřejeme. Máme silného levicového prezidenta, levicový Ústavní soud, levicový senát, rudo-oranžové kraje. Pokud by levice ovládla ještě poslaneckou sněmovnu, vnímal bych to jako nebezpečí pro naši demokracii. Malé subjekty se snaží přirozeně využít situace, kdy nejvíce zklamaných voličů je právě u ODS a snaží se je přetáhnout. Věřím, že ale naši voliči vezmou rozum do hrsti a nevyhodí svůj hlas pro nějaká uskupení, která nemají šanci se do sněmovny dostat. Každý takový vyhozený hlas posiluje ve sněmovně levici.

E15: Řada malých subjektů se ale prezentovala jako více pravicové než ODS. Jako pravá pravice s pravicovějším programem. Nemáte strach, že vám přeberou právě ty pravověrné?

Nemyslím si, že by program ODS nebyl pravicový. Ale především je to program reálný a reálně splnitelný. Ono je určitě populární a zní to jakoby pravicově dát do programu teze o zrušení všech možných daní, ale pak je třeba vést seriozní debatu, jak bude vypadat státní rozpočet. My si už nemůžeme dovolit slibovat něco, co nemůžeme splnit. Pokud jste malá strana a víte, že se do sněmovny stejně nedostanete, neponesete za své sliby žádnou odpovědnost, můžete směle pustit uzdu fantazii a slibovat utopistické vize. ODS doplatila nejvíc právě na to, že slibovala voličům věci, které pak v rámci různých koalic nemohla splnit. Tuhle chybu už rozhodně opakovat nebudeme. Není bez zajímavosti, že program ODS byl jako nejlepší ze všech stran ohodnocen jak v Lidových novinách, tak v Mladé frontě Dnes, které patří do stáje majitele hnutí ANO Andreje Babiše.

E15: Proti hnutí ANO Andreje Babiše se v posledních dnech hodně vymezujete. Vnímáte jej jako největšího soupeře?

Hnutí ANO je nebezpečím pro celou politiku a společnost. V osobě Andreje Babiše tu dochází k zcela bezprecedentnímu propojení politiky, byznysu a mediální moci. To je věc, který v každé zemi ohrožuje demokracii a může vést k diktatuře. Máme smutnou zkušenost s Věcmi veřejnými, které ústy tehdy ještě charizmatického Radka Johna slibovaly, jak zatočí s korupcí a vyženou z politiky dinosaury. Za tímto lídrem se ale do sněmovny vyvezly podivné postavy, které byly schované na dalších místech kandidátky. Stejné je to u ANO. Lidé volí charismatického Babiše, ale nevidí, jací často recyklovaní politici se schovávají za ním. ODS tu navíc přes dvacet let staví stát na podpoře střední třídy. Na podpoře živnostníků, drobných podnikatelů, malých a středních firem. Pro ČSSD jsou to paraziti, podle Andreje Babiše jsou k ničemu a měly by se podporovat spíše velké firmy, nejlépe asi jeho Agrofert.

E15: Spolupráci s ANO si tedy po volbách asi představit nedovedete?

Upřímně řečeno nedovedu. Ono to ani není reálné z druhé strany. Pan Babiš sice říká, že chce oslovit pravicové voliče, ale to je jen proto, že ti jsou po předchozích vládách nejvíce zklamaní a hledají změnu. Jinak je to subjekt jednoznačně levicový. Sám pan Babiš má historicky velmi dobré vztahy s politiky ČSSD a na kandidátkách ANO také spoustu bývalých členů a politiků ČSSD najdeme. To, že by ANO bylo stranou nových tváří v politice, je největší klam těchto voleb. Vzhledem k politickému smýšlení a historické stranické příslušnosti řady kandidátů ANO očekávám spíše povolební spolupráci ANO a ČSSD.

E15: Jaký by byl teď několik hodin před volbami váš vzkaz voličům, abyste je ještě přesvědčil k podpoře ODS?

Už jsem to v kampani několikrát zmínil. Předstupujeme letos před voliče s pokorou i sebevědomím. Víme, že jsme v posledních letech udělali chyby, které naše voliče zklamali. Ale víme o nich a poučili jsme se. Můžeme jít do voleb i se sebevědomím, které nám dává více než dvacet let existence a řada dobrých věcí, které jsme za tu dobu pro naši zemi udělali. Někdy úspěšněji, jindy méně, ale vždy hájíme pravicové myšlenky a zájmy střední třídy. Takže bych chtěl voliče především vyzvat, aby tyto věci zvážili a nenaletěli dalším laciným slibům nových mesiášů, kteří se jim snaží namluvit, že je tu všechno špatně a že vše změní. A také, aby svůj hlas nepromarnili volbou subjektu, který nemá šanci cokoli po volbách prosadit.


Čtěte volební speciál E15.cz:

Bohumil Doležal: Zklamání z volebních výsledků bude obrovské

BRAND24

Analýza: U předčasných voleb je jistý jen termín jejich konání

Vladimír Špidla: V Česku je chybná celá metoda vládnutí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).