Menu Zavřít

Marian Hronek: Američtina a dary Boží

8. 9. 2015
Autor: archiv E15

Nejen Evropa žije uprchlíky. Guvernérka státu Aljaška Sarah Palinová soudí, že pokud chce někdo žít ve Spojených státech, musí splňovat dvě základní podmínky: „Tak zaprvé raději tu buďte legálně, nebo budete muset pryč. A zadruhé když už jste tady, mluvte americky. Chci říct… že tedy, jako že… mluvte anglicky.“

Guvernérce zřejmě unikla anekdota, která před časem kolovala po sociálních sítích: Američan stojí ve frontě za snědou ženou, která mluví neznámou řečí do telefonu. Patriot to sleduje s rostoucí nevolí, až nevydrží a houkne: Paní, tady jste v Americe, tak mluvte anglicky! Haló, rozumíte mi?! Jestli nemluvíte anglicky, vraťte se do Mexika! Žena se otočí a pronese: Tohle je jazyk Navajo. Jestli chcete mluvit anglicky, vraťte se do Anglie.

Ke cti guvernérky ale musíme zmínit, že její jazyková výbava se na angličtinu neomezuje. „Měla jsem na střední škole španělštinu. A chodila jsem i na hodiny francouzštiny. To jsem ale neměla, ke konci studia se mi oba jazyky pletly,“ přiznala se.

Nevědět něco není ostuda, říkává Palinová, důležitější je prý osobnost. Jistě právě proto svérázná politička stojí za prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem, v jehož vládě by ráda řídila rezort energetiky. „Energie, to je něco pro mě,“ svěřila se.

„Ropa a plyn a minerály, co Bůh seslal na tuto část země, aby to lidé užívali, místo aby museli spoléhat na jejich import z nepřátelských cizích národů.“ Své ministerstvo by prý Palinová co nejdříve zrušila, aby o těžbě mohly rozhodovat jednotlivé státy. Bůh ochraňuj Ameriku!


Čtěte zápisníky dalších redaktorů E15:

BRAND24

Jaroslav Bukovský: O strachu a naivitě

Jana Havligerová: Strach se šíří i v Jizerkách

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).