Menu Zavřít

Marek Dřímal: Aukce dluhopisů překvapila

14. 5. 2015
Autor: Tomáš Novák, Euro

Ministerstvo financí ve středu pořádalo první aukci státních dluhopisů po nedávném výrazném růstu výnosů na trzích. Předchozí aukce v polovině dubna navíc přinesla pro ministerstvo nepříznivé výsledky. Tehdejší extrémně nízké výnosy odradily velkou část investorů, a poptávka po českém dluhu se tak nebezpečně propadla.

Včerejší prodej dluhových papírů tedy představoval test zájmu a stability finančních trhů. Zároveň měl naznačit, jestli nebude mít ministerstvo s pokrytím letošních výpůjčních potřeb problémy.

Šlo především o dva faktory. Zaprvé výnosy sice nedávno vzrostly, nicméně jsou stále velmi nízké a dlouhodobě mohou představovat pro investory problém. Zadruhé tento růst výnosů přinesl na trhy výrazně zvýšenou volatilitu, která mohla poptávku po dluhopisech podstatně omezit.

Výsledek aukce ale příjemně překvapil. Poptávka dosáhla 25 miliard korun (téměř dvojnásobek hodnoty z předchozí aukce), a ministerstvo proto mohlo prodat za příznivé ceny dluhopisy v hodnotě přes 14 miliard korun (letos největší objem). O něco vyšší výnosy tak nakonec investory přilákaly. Ti se zřejmě domnívají, že v nejbližší době (v horizontu měsíců) není prostor k dalšímu růstu výnosů.

Výnos desetiletých státních dluhopisů

Naopak uvolněná měnová politika centrálních bank by mohla nedávnou korekci výnosů zvrátit. Od začátku roku si stát zajistil už přes 90 miliard korun, což představuje třetinu letošních očekávaných výpůjčních potřeb po očištění o čerpání likviditní rezervy státu.

Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Příští české dluhopisy budou mít záporný úrok

Analytici: Výnosy dluhopisů budou letos nízké, sníží to náklady na dluh

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).