Menu Zavřít

Marcel Winter: Ve Vietnamu jsou velké příležitosti pro české firmy

8. 11. 2010
Autor: profit

O tom, že je zvlášť v krizi nutné umět se zaměřit nejen na domácí trhy, ale i zkusit se ohlédnout i jinde, nám napsal pan Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti.

Foto: archív M. Winter

Vietnam s 88 milionem obyvatel má nejen největší ložisko nejčistšího antracitu na světě (1234 milionů tun), ložisko 5 bilionů m3 zemního plynu, vzácné kovy včetně mědi, bauxit, ale je také největší světový exportér kávy typu Robusta (vhodné pro výrobu instantní kávy), druhý největší vývozce rýže na světě, ale také přední světový vývozce krevet a třetí největší vývozce ropy v Jihočínském moři.

Díky růstu HDP přes 6% a členství ve WTO (světové obchodní organizaci) zahajuje i velké investiční akce. V Hanoji se začne v únoru 2011 za 8 miliard USD (amerických dolarů) stavět největší a nejmodernější letiště v celé Asii, s cílovou kapacitou odbavení 1096 letů denně a 80 milionů cestujících ročně. Také v Hanoji začne realizace výstavby nadzemního přepravního kolejového systému a v Hočiminově Městě výstavba metra. Plánuje se výstavba dálnice od hranic Číny až do Hočiminova Města, která bude ze dvou třetin osmiproudá, z jedné třetiny čtyřproudá. Ve Vietnamu se bude stavět 13 atomových elektráren o celkové kapacitě 16 000 megawattů, z toho osm do roku 2030.

Dohodu o výstavbě první jaderné elektrárny před týdnem podepsali v Moskvě zástupci Atomstrojexportu a vietnamské energetiky, za přítomnosti prezidenta Ruska Dmitrij Medveďeva a prezidenta VSR Nguyen Minh Trieta. Stavba první vietnamské jaderné elektrárny má začít v roce 2014 a hodnota kontraktu dosahuje čtyř miliard eur (přes 98 miliard korun). Vietnam chce postavit dva bloky o dvou jaderných reaktorech s jednotkovým výkonem každého bloku 1000 megawattů. Ruská jaderná agentura Rosatom v nové elektrárně s kapacitou 2400 megawattů postaví dva reaktory. Zájem mají také Japonci, USA a Francie. 13 předních japonských společností, zahrnujících devět elektrárenských firem a velké průmyslové podniky Toshiba, Hitachi, Mitsubishi Heavy Industry a Innovation Network Corpooration of Japan, založilo 22.října novou společnost International Energy Development of Japan Co.,Ltd. (JINED) se sídlem v Tokiu, která má koordinovat zájmy energetických firem, výrobců strojírenských a elektrotechnických zařízení, finančních institucí a japonské vlády v zemích, které usilují o rozvoj jaderné energetiky a tato společnost má velký zájem ve Vietnamu získat zakázku na výstavbu čtyř bloků jaderných elektráren ve dvou lokalitách.

Spojené státy a Vietnam zase jednají o dodávkách jaderné technologie a paliva. Podle dohody budou moci Američané dodávat palivo pro vietnamské jaderné elektrárny i atomové reaktory a další nukleární technologie pro civilní účely. Jak oznámil list Wall Street Journal bude Vietnamu povoleno obohacovat uran na vlastním území. Vietnam totiž podepsal smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT).

BRAND24

Banka Goldman Sachs zařadila Vietnam na seznam Next Eleven - jedenácti zemí, které se ve 21.století stanou největšími ekonomikami světa, vedle skupiny BRIC. Letos 3. února kancléřka Merkelová vyhlásila ve SRN rok 2010 „rokem Vietnamu“. Když si uvědomíme, že ve Vietnamu žije přes 200 tisíc lidí, kteří u nás v minulosti studovali a ČR má s VSR uzavřené smlouvy o ochraně investic i k zamezení dvojího zdanění, tak je žádoucí, aby manažeři našich výrobních a exportních podniků zařadili Vietnam do svých marketingových plánů, protože dnešní Vietnam rozhodně nejsou jen stánkaři a rýžová pole.

Škoda, že MPO opět nezařadilo největší a nejprestižnější veletrh ve Vietnamu 21.mezinárodní obchodní veletrh VIETNAM EXPO, jenž se uskuteční od 6. do 9.dubna v Hanoji, do svých oficiálních účastí i když je Vietnam zařazen usnesením naší vlády mezi prioritní proexportní země ČR. Proto, jako v mnoha minulých letech, bude mít naše marketingové firma opět na tomto veletrhu svůj pavilón o rozloze 126 m2 a umožníme 12 našim exportérům představit se perspektivnímu a solventnímu vietnamskému trhu. Nové trhy = nový odbyt = více práce doma = nižší nezaměstnanost!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).