Menu Zavřít

Manžel ukrajinské expremiérky sháněl v Česku peníze na revoluci

2. 3. 2014
Autor: Nadia Rovderová

Oleksandr Tymošenko, manžel bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové, v Česku nelenil. Usilovně se snažil zajistit financování druhé oranžové revoluce.

„Odjel na Ukrajinu za manželkou, v Praze nechal přítelkyni, která je z toho nešťastná. Jinak, pokud byl zde, neustále sháněl peníze na revoluci na Ukrajině,“ potvrdil pod podmínkou anonymity týdeníku Euro jeden z vlivných ukrajinských podnikatelů žijící v Praze.

Tymošenko získal azyl v České republice počátkem roku 2012. Rychlost udělení azylu vyvolala mnohé pochybnosti, které nebyly dodnes zcela rozptýleny. Například nevládní Organizace pro pomoc uprchlíkům v roce 2010 konstatovala, že délka správního řízení o udělení azylu v Česku často spolu se soudním přezkumem přesahuje maximální možnou lhůtu 180 dní. Někteří žadatelé čekají dokonce několik let. Ne tak Oleksandr Tymošenko – ten nemusel čekat ani 90 dnů, do nichž má odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra rozhodnout. Žádost podal v listopadu 2011 a vnitro jeho žádosti vyhovělo už počátkem ledna 2012.

Politické a ekonomické kontakty

Za náhlou akceschopností českých úřadů však podle všeho nestála pouze touha pomoci člověku, jemuž byla v jeho zemi odpírána lidská práva, ale i Tymošenkovy politické a ekonomické kontakty v Česku. Julija Tymošenková i její manžel čelí na Ukrajině podezření z rozkrádání státu a praní špinavých peněz. Tymošenkovou poslal v říjnu 2011 soud na sedm let do vězení za překročení pravomocí při uzavření dohod o nákupu zemního plynu z Ruska. Opozice i Evropská unie měly podezření, že cílem procesu bylo odstranit z politické scény hlavní soupeřku Janukovyče. Po vítězství opozice na Majdanu však žalář před týdnem opustila.

Oligarcha v pozadí

Oleksandr Tymošenko je v Česku obchodně aktivní už delší čas. Jen pár dní po získání azylu založil společnost s ručením omezeným s názvem Britico Product. Podle obchodního rejstříku vložil jako jediný společník do firmy půl milionu korun. Chystal se věnovat obchodu i službám včetně správy realit, reklamní činnosti, mediálnímu zastoupení, marketingu, poradenství či přípravě odborných posudků. Hospodářský výsledek za rok 2012 před zdaněním činil 1,2 milionu korun.

Celý článek o Tymošenkově podnikání v pondělním vydání týdeníku Euro


O situaci na Ukrajině čtěte více:

Sobotka: Do dění na Ukrajině by se neměl nikdo vměšovat

Na Krymu nefungují telefony. Ukrajina se obává ruských provokací

BRAND24

Rusové obsadili letiště u Sevastopolu, Ukrajina mluví o invazi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).