Menu Zavřít

Manažeři chtějí snížit sociální výdaje a zvýšit daně majetnějším

21. 2. 2012
Autor: profit

Ministr financí by měl pro zachování plánovaného deficitu snížit výdaje v sociální a důchodové oblasti, zvýšit daně z příjmů vyšších příjmových skupin a vyloučit korupci z ekonomického dění. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnily agentury DBM a Factum Invenio.

Foto: Profimedia.cz

Konkurenceschopnost ČR podle šetření společností Donath Business & Media (DBM) a Factum Invenio (FI) poroste s podporou rozvoje malých a středních podniků, aplikovaného výzkumu i výuky technických a přírodních oborů, vyplývá z průzkumu. Společnosti ho uskutečnily mezi téměř dvěma tisíci manažerů a čtenářů elektronického bulletinu FS Final Word. v rámci příprav na Forecasting Dinner 2012. Tato akce je výročním setkáním členů a hostů Czech CFA Society s předními domácími a zahraničními ekonomy. Koná se pod záštitou guvernéra České národní banky Miroslava Singera.

Bez ohledu na katastrofické informace v médiích stále ještě panuje velká důvěra v zachování jednotné evropské měny,“ uvedl ředitel FI Jan Herzmann. „Podle 36 procent respondentů nejslabší ekonomiky letos eurozónu opustí. Méně jednoznačný je názor na stabilitu kurzu koruny vůči euru. Přesto 88 procent respondentů očekává, že by koruna měla zůstat v 10procentním fluktuačním pásmu,“ dodal Herzmann.

BRAND24

Respondenti mohli ministru financí Miroslavu Kalouskovi doporučit kroky, které by udržely deficit státního rozpočtu v letech 2012 – 2014 na plánované úrovni. Dvě pětiny odpovídajících ve svém řešení zmínily změny v dani z příjmu vysokopříjmových skupin obyvatel, především jejich zvýšení.

Jelikož většina respondentů průzkumu je z vyšších příjmových skupin, jde o náznak nebývalé státotvornosti,“ uvedl ředitel agentury DBM Michal Donath. Stejný počet respondentů do svého návrhu začlenil změnu DPH, polovina zvýšení a polovina snížení. Třetina do svého řešení zahrnula změnu danění právnických osob. Dvě pětiny respondentů navrhovaly snížení státních výdajů, především v sociální a důchodové oblasti. Třetina by začlenila do systému opatření i jiné kroky, a to především omezení korupce a zefektivnění státní správy, dále pak zprůhlednění státních zakázek a omezení výdajů napříč všemi resorty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).