Menu Zavřít

Mám svůj názor. Ten Babišův

6. 10. 2014
Autor: Euro

Na veřejnost unikl komunikační manuál ANO a jako v případě všech politických komunikačních manuálů je to zábavné čtení. „I v našem poslaneckém klubu máme případy tzv. lidí s názorem, jejichž názory pak musíme týdny řešit, což se v době předvolební příliš nehodí,“ píše se například v manuálu. Případy tzv. lidí s názorem? Nechci šéfovi a majiteli hnutí ANO Andreji Babišovi podsouvat nic zlého, podobný jazyk ale kdysi používala StB, a že nešlo o členy stejné organizace.

O to však nejde. V době, kdy se v politice stala nejhorším zločinem pravda, samozřejmě používají komunikační manuály všechny strany. ODS například poslední dobou stále častěji komunikuje, že už není ODS. Forma v politice dávno trumfuje obsah, viz všechny prezidentské i premiérské webové virály.

ANO je přesto specifické. Sám Babiš sice budoval své podnikatelské impérium s pomocí politiků, pak si ale řekl, že se potřeby jejich služeb zbaví tím, když bude sám politik – a nejlíp rovnou ten nejvyšší. A jak toho nejlépe dosáhnout v současné antipolitické době? Být nepolitikem, aspoň komunikačně. Nebo jinak: prostě makat.

I proto ANO nemá tradiční politický program, který nahradilo programem permanentních auditů, a svou vizi kondenzovalo do sloganu „Ano, bude líp“. Problém je, že do něj se vejde milion politických názorů, takže není snadné definovat ani názorovou deviaci. Ostatně členy ANO jsou i političtí renegáti zprava i zleva.

Jourová, Jermanová, Stropnický…
Třeba eurokomisařka Věra Jourová, jež se nyní ohradila, že není žádná Babišova podřízená, to do ANO vzala přes ČSSD a EDS, jíž si málokdo pamatuje. Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová zase přišla z ODS. Ministr obrany Martin Stropnický pro jistotu z divadla…. Představte si třeba jejich společnou debatu o daních. Nechtěl bych nejen pro ně psát jednotný názorový manuál.

Možná je to ale s názorovou jednotností v ANO mnohem jednodušší a žádný manuál vlastně nepotřebují, jak se zdá z komunikačních výstupů hnutí stále častěji: platí prostě názor Andreje Babiše. Ano, ani ten občas v úterý neví, jaký názor bude mít ve středu, jak za necelý rok v nejvyšší politice ukázal i v případě tak důležitých věcí jako daně, zdravotnické poplatky či služební zákon. Na druhou stranu ale v ANO aspoň vědí, že vždy platí jeho názor. Ani to není od věci. Třeba v TOP 09 občas nevědí, jestli zrovna šéfuje kníže nebo Miroslav Kalousek.

Pražská losovačka

Dobře si v praxi hierarchii v ANO nedávno vyzkoušeli i dočasní kandidáti na pražského primátora, které Babiš tahal z klobouku hůř než vysloužilý kouzelník chudáky králíky, aby je za pár dnů zase zastrčil, protože na ně změnil názor. Mnozí členové pražského ANO sice byli i tehdy „tzv. lidé s názorem“ a představovali si jiné lídry i způsob jejich výběru, nakonec ale stejně platil názor Babiše.

Ostatně s ním se obdivuhodně jednotně ztotožnila i poslední kandidátka ANO na primátorku Adriana Krnáčová, předtím taky tzv. žena s názory. Pak ovšem stačí do komunikačního manuálu napsat Babišův mobil a každý člen ANO se může zeptat, aby názorově nesešel ze správné cesty.


Další komentáře autora:

Ohňostroj pražské marnosti

Chvála Balkanizace

CONTENT24

V Řitce nás to nebavilo. Ale zůstaneme tam


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).