Mám Mc Donald´s. A nelituji

06. prosince 2004, 00:00 - Dana Rybáková
06. prosince 2004, 00:00

RYCHLÉ OBČERSTVENÍ Petr Myška chtěl vlastní firmu. Má ji - u Mc Donald´s.

RYCHLÉ OBČERSTVENÍ Petr Myška chtěl vlastní firmu. Má ji - u Mc Donald´s. * Jak jste se stal franchisantem? Dlouho jsem byl zaměstnancem Mc Donald´s. Už rok před tím, než tu firma začínala, jsem absolvoval zahraniční trénink a prošel školením přímo do managementu v restauraci. V roce 1992 jsem nastoupil do první restaurace ve Vodičkově ulici a potom je procházel jednu po druhé. Byl jsem asi dva roky vedoucím, konzultantem, šéfem provozního oddělení. Tak to šlo do roku 1998, kdy jsem se už cítil tak trochu vyhořelý. Neměl jsem důvod k nespokojenosti, ale chtěl jsem zkusit něco jiného. Našel jsem si novou práci a nato mne oslovil ředitel Mc Donald´s s tím, jestli bych neměl chuť zkusit franchising, začít samostatně podnikat a využít zkušenosti. Musel jsem se rozhodnout: buď nová práce a s ní spojená nejistota, nebo to, co už jsem dělal. Přiznám se, že v tomto souboji jsem asi byl méně statečný a rozhodl jsem se pro Mc Donald´s. Nikdy jsem toho nelitoval. Už tenkrát jsem přemýšlel o tom, že bych nějakou vlastní firmu chtěl a nejlepší je využít toho, co člověk zná. * Prověřovali vás ještě nějak, když vás firma sama oslovila?

Systém prověřování je důkladný. Já jsem tím neprošel, protože jsem byl už vytrénovaný. Ale člověk zvenku musí projít od začátku všechny práce. Při této „praxi“ ho pozoruje vedoucí restaurace, vytváří si na něho názor. Posuzují se i finanční možnosti zájemce, protože tohle podnikání je spojeno s investicemi. A když to všechno projde a vše je v pořádku, začíná trénink. Ten trvá osm až dvanáct měsíců. Když ho absolvuje, očekává se, že franchisant by měl dostat nabídku na provozování nějaké restaurace.

* Může si vybrat kde? Může mít na něco spadeno, třeba ve svém bydlišti. Ale není to vždy pravidlem. Třeba kolega, který je teď v Karlových Varech, se musel stěhovat ze Zlína. * Lokality tedy vybírá firma?

Existuje desetiletý plán. A potom takový, který už se podobá skutečnosti, ten je asi tříletý. Expanze restaurací je daná trhem. Budují se tam, kde je to zajímavé. Musí tam být pravděpodobný zdroj potenciálních zákazníků. Restaurace se nikdy neřídí tím, kde by ji chtěl mít franchisant.

* Otevřít provozovnu představuje zhruba patnáctimilionovou investici, z toho třicet procent z vlastních prostředků. To znamená, že musíte mít k dispozici čtyři až pět milionů korun?

Ano, přímá investice je v takové výši. V devadesátých letech bývala možnost pořídit restauraci Mc Donald´s na takzvaný business facility leasing. To je systém, který člověku umožňoval nastřádat na to, aby měl vstupní kapitál, se kterým může jít do banky žádat o úvěr. Během 36 měsíců byly poplatky a odvody firmě nastaveny tak, aby se dal vytvářet kapitál pro půjčku. Musely se koupit zásoby, zaplatit kauce, uhradit náklady spojené s otevřením restaurace. To dalo asi tak 1,5 milionu. Pak začala 36měsíční doba, kdy podnikatel-franchisant střádal. Primární bylo vytváření kapitálu, takže Mc Donald´s si to samozřejmě hlídal.

* Firma tedy mluví podnikateli do toho, za co bude utrácet?

Měl by utrácet za provozní věci a měl by mít slušný příjem - to je celé, co firma chce. Já jsem s tím nikdy problém neměl. Využil jsem této možnosti, za tři roky jsem nakumuloval potřebný kapitál k rozvoji. Když si člověk vezme úvěr a tu restauraci zaplatí, má pak možnost expandovat. Samozřejmě při splnění určitých kritérií a pokud firma otevírá další restaurace.

* Vy už máte tři provozovny Mc Donald´s, jednu na pražském sídlišti Prosek. Kde jsou dvě další? Moje úplně první provozovna je na dálnici D 8. Je to zajímavá stavba, protože je jako jediná v Čechách spojená s benzinovou pumpou. Není to obvyklé ani v Evropě. Na dálnici je to úplně jiný typ restaurace než tady, tam mohou jen auta. Další je v areálu obchodního centra Letňany. Každá ta restaurace je úplně jiná. Třeba na sídlišti znamená víkend minimální tržby. Lepší je to v obchodním centru a nejlepší u dálnice. * Za jak dlouho úvěr splatíte? Máme klasické sedmileté úvěry. * Kolik máte půjčeno? Těch patnáct milionů je částka orientační. Může se to pohybovat od 12 do 17 milionů podle velikosti restaurace. Máte 30 až 40 procent, což může být kolem pěti milionů a na zbytek si vezmete úvěr - řekněme od 10 do 14 milionů, který pak splácíte. * Kromě investic musí mít franchisant na kauci 15 tisíc dolarů a vstupní poplatek 45 tisíc dolarů. Za co?

Kauce slouží k tomu, aby to někdo nebral jako vtip. Je to pojistka toho, že ten člověk hned neuteče nebo neudělá něco proti mateřské firmě, třeba že si sám vybere trezor. Po uplynutí smlouvy je to částka vratná. Smlouva je na dvacet let. Těch 45 tisíc dolarů je poplatek při vyřízení přímé licence, když si člověk restauraci kupuje. Je to částka, kterou málokdo dokáže realizovat bez úvěru.

* Platí se také poplatek pět procent z obratu a dalších 5,5 procenta marketingový poplatek. Co dalšího? Pak platíme nájem a poplatek za užívání značky. * Kdybyste měl problémy, podrží vás Mc Donald´s? Není v zájmu Mc Donald´s, abych zanedbával servis, špatně platil zaměstnance a podobně, protože to má samozřejmě vliv na značku. Není v jejich zájmu, aby restaurace šla ke dnu. Na druhou stranu nemohou hradit náklady, které by byly nepřiměřené provozu. Oni pomohou, ale v případě, že člověk plní určitá kritéria. My jsme dost průhlední, pokud jde o naše účetnictví. Vzhledem k tomu, že tu neběháme s peněženkou po jídelně, tak jde každá koruna přes pokladnu. Oni v tom umějí číst minimálně stejně dobře jako my. Také jim měsíčně předkládáme účetnictví. Pokud je restaurace dobře provozovaná, plní se dané standardy - třeba hygiena - když je platební morálka a člověk nedělá věci, které by byly v rozporu se strategií firmy, tak je zájem, aby restaurace prosperovala. Potom vám nějakým způsobem pomohou. Letos jsme se dostali do situace, kdy se měnila daň z přidané hodnoty a u této provozovny začala velká stavba. Obrat jde najednou o nějakých dvacet procent dolů. Nemáte tržby, ale náklady vám zůstanou, vlastně spíš rostou. Potom je možné s mateřskou firmou jednat. * V čem spočívá taková pomoc?

Sníží vám náklady, třeba nájem. Sníží poplatek, který odvádíte a potom máte šanci se nadechnout.

* Kdybyste neměl tyto tři provozovny, chtěl byste vlastní firmu, nebo byste byl raději zaměstnanec? Jakékoli zaměstnání by pro mne bylo přechodným obdobím, abych se zase dostal k vlastnímu podnikání. Nechtěl bych být zaměstnanec. Má to své výhody, ale pro mne je hodně důležité vědomí svobodné volby. PLUSY A MINUSY FRANCHISY**

+ podnikatel využívá už osvědčený podnikatelský plán a zavedené značky + stojí za ním větší a také silnější firma + franchisové sítě mají výhodnější nákupní ceny + v případě přechodných potíží mateřská firma franchisanta „podrží“ - podnikatel nemá absolutní volnost při prosazování svých nápadů

- i v tomto případě musí počítat se vstupní investicí

- mateřská firma nahlíží do jeho hospodaření - mateřská firma dělá kontroly a hodnocení franchisantů

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče