Menu Zavřít

Malý průvodce úředními úkony

9. 5. 2005
Autor: Euro.cz

VZNIK ŽIVNOSTI Živnost může provozovat podnikatel, který dosáhl 18 let, je bezúhonný, způsobilý k právním úkonům a předloží doklad, že nemá daňové nedoplatky. Tyto obecné podmínky stačí k založení volné živnosti. Řemeslné a vázané navíc vyžadují odbornou způsobilost, koncesované živnosti pak ještě omezují zvláštní předpisy pro daný obor.

VZNIK ŽIVNOSTI

Živnost může provozovat podnikatel, který dosáhl 18 let, je bezúhonný, způsobilý k právním úkonům a předloží doklad, že nemá daňové nedoplatky. Tyto obecné podmínky stačí k založení volné živnosti. Řemeslné a vázané navíc vyžadují odbornou způsobilost, koncesované živnosti pak ještě omezují zvláštní předpisy pro daný obor.

Po vydání živnostenského listu se podnikatel musí zaregistrovat u finančního úřadu, zdravotní pojišťovny a na správě sociálního zabezpečení.

POZASTAVENÍ ŽIVNOSTI

Podnikatel může přerušit provozování své živnosti bez udání důvodu nejdéle na dva roky. Jestliže chce pozastavit podnikání na dobu delší než šest měsíců, je povinen oznámit to předem písemně příslušnému živnostenskému úřadu. Zapotřebí je formulář Oznámení o přerušení provozování živnosti a osobní identifikační doklady. Pokračovat v provozování živnosti před uplynutím doby, na kterou ji podnikatel přerušil, je možné na základě předem podaného písemného oznámení příslušnému živnostenskému úřadu.

Podnikateli, který neoznámí předem přerušení živnosti na dobu delší než šest měsíců, může živnostenský úřad uložit pokutu až milion korun. Postihu se vystavuje i živnostník, který přerušení činnosti oznámil, začal však znovu podnikat před uplynutím lhůty, na niž živnost přerušil a neoznámil to předem písemně živnostenskému úřadu. Hrozí mu pokuta až deset tisíc korun.

ZRUŠENÍ ŽIVNOSTI

Zrušit živnostenské oprávnění lze na žádost podnikatele, ale může to provést i živnostenský úřad sám, jestliže fyzická osoba nesplňuje zákonné podmínky. Pokud ruší živnost sám podnikatel, musí předložit souhlas příslušného finančního úřadu s ukončením činnosti. Ten dostane, jestliže nemá daňové nedoplatky, nezaplacené pokuty a další dluhy vůči státu.

CO TO STOJÍ

* vydání živnostenského listu: 1000 korun

* živnostenský list pro průmyslovou činnost: 10 000 korun

* vydání koncesní listiny: 2000 korun

* koncese pro průmyslovou činnost: 20 000 korun

BRAND24

* pozastavení živnosti: zdarma

* zrušení živnostenského oprávnění na žádost podnikatele: 150 korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).