Menu Zavřít

Maloobchodní tržby v Německu v září klesaly

2. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Maloobchodní nákupy v Německu zaznamenaly v prvním měsíci nového školního roku pokles. V meziročním srovnání byly po započítání inflace nižší o 1,4procenta a proti srpnu se snížily o 0,4 procenta, oznámil dnesspolkový statistický úřad.

V srpnu klesly tržby meziročně o 1,2 procenta a protipředchozímu měsíci byly vyšší o 0,5 procenta. Analytici podleagentury Reuters čekali v září meziměsíční stagnaci a meziročnípokles o 1,3 procenta.

Za prvních devět měsíců roku vykázaly tržby německéhomaloobchodu pokles o 1,3 procenta ve srovnání se stejným obdobímloňského roku. „Tato čísla jsou nepříznivá, jinak se na to hledětnedá. Ukazují, že soukromá spotřeba se bohužel nezvedá,“ řeklanalytik Brian Mandt z Postbank.

CONTENT24

Analytici vesměs poukazují na nejistotu vyvolanou reformamitrhu práce a sociálního systému a nadále špatnou situacipracovního trhu. Spotřební výdaje jsou rovněž pod tlakem vysokýchcen ropy.

Údaje statistického úřadu jsou založeny na číslech ze šestispolkových zemí, které se na celkovém prodeji zboží v Německupodílejí zhruba 81 procenty. Úřad do svých údajů nezahrnujeprodej automobilů a benzinu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).