Menu Zavřít

Maloobchodní tržby prohloubily pokles, lidé šetří

13. 1. 2010
Autor: profit

Tržby maloobchodu v listopadu prohloubily propad, když meziročně klesly o 4,9 procenta. V předchozím měsíci se snížily o 4,7 procenta.

Autor: Luděk Vycpálek

BRAND24

Listopadový pokles tržeb podle Českého statistického úřadu způsobil, stejně jako v říjnu, zejména propad prodeje motorových vozidel a nepotravinářského zboží. Meziměsíčně se tržby obchodníků reálně snížily o 2,9 procenta, což bylo nejvíce od března 2008. „Rostoucí obavy z budoucnosti, zejména ze ztráty zaměstnání, která se pro mnohé stala i reálnou, výrazně snižují ochotu domácností utrácet,“ komentoval čísla Jan Bízik, odborník na maloobchod ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

Podle analytiků tak výrazný pokles tržeb nečekal ani největší pesimista. „Dnešní data tak potvrdila, že spotřebitelská poptávka zůstává stále velmi slabá a pravděpodobně tomu bude i nadále. Spotřebitelé jsou díky ekonomické recesi (která se projevuje v růstu nezaměstnanosti a v nižším růstu reálných mezd) ve svých výdajích mnohem opatrnější a spíše spoří, aby si vytvořili určitou finanční rezervu,“ uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky. Za celý loňský rok očekává pokles maloobchodních tržeb okolo pěti procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).