Menu Zavřít

Malé a střední podniky nahlíží na daňovou reformu s výhradami

5. 9. 2011
Autor: profit

Současná vládní daňová reforma je podle Unie malých a středních podniků (SME) krok správným směrem. Některá její opatření však její členové vnímají s výhradami.

Foto: Profimedia.cz

„Obecně lze říci, že podnikatele nejvíce trápí nestabilita prostředí a neustálé legislativní změny. Šermování různými sazbami, případně výjimkami, je možná mediálně vděčným tématem. Firmy a živnostníci však potřebují stabilní ekonomické prostředí, jehož základem jsou právě daně,“ uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.

BRAND24

Znepokojení mezi podnikateli vyvolává především návrh zrušení superhrubé mzdy placením „odvodu z úhrnu mezd“. Tato změna by způsobila, že firmám zaměstnávajícím špičkové odborníky by stouply odvody z důvodu prolomení stropů pro sociální a zdravotní pojištění. Nepochybně by tak vzrostla motivace k zaměstnávání manažerů a klíčových profesionálů v rámci „švarcsystému“. Tímto krokem tak může státní pokladna vybrat méně peněz, než očekává.

Podnikatelé naopak vítají, že se reforma nedotýká zvažovaného snížení výdajových paušálů. To by znamenalo zrušení jedné z posledních podpor malým podnikatelům ze strany státu. V době vracející se ekonomické recese by tento krok znamenal zbytečné zvýšení nezaměstnanosti a likvidaci jediné skupiny obyvatel, která od státní pokladny téměř nic nežádá a naopak do ní stabilně přispívá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).