Menu Zavřít

Malá kina loni ztrácela, chtějí multiplexům konkurovat 3D obrazem

15. 2. 2010
Autor: profit

Malé české biografy měly loni často ještě horší pozici než v minulých letech. Diváky jim už dlouho ubírají multikina, loni prý ale méně vstupenek prodaly i kvůli krizi a horší nabídce filmů. Situaci se často snaží vylepšit modernizací zázemí a investicemi do moderních 3D technologií, některé nabízejí i sportovní přenosy nebo operu. Několik malých kin loni i tak skončilo, zjistila ČTK.

Autor: Profit

Multikina mají na návštěvnosti zhruba 70procentní podíl, v posledních letech se stále zvyšuje na úkor malých kin. „Lidi přestali do kina chodit, měli jsme hodně zrušených představení, i když jsme snížili minimální počet návštěvníků z deseti na sedm,“ řekla Eva Zelinková z Klubcentra, které provozuje kino Máj v Ústí nad Orlicí. Loni zaznamenali pokles návštěvnosti o 23 procent.

Kina, která začala nabízet 3D projekci, si ale většinou na nezájem diváků stěžovat nemohla. Třeba sokolovské Alfě se po modernizaci zvýšila průměrná návštěvnost představení z 23 na 40 lidí. Podle dramaturgyně Jany Fefferové jezdili diváci z celého regionu.

Podle Jany Kozákové, ředitelky Městského Tylova divadla v Kutné Hoře, které provozuje tamní kino, je právě 3D technologie jednou z cest, jak do hlediště přivést diváky. Kino prošlo loni rekonstrukcí za víc než šest milionů. Díky ní může promítat třeba film Avatar, jehož představení jsou vyprodaná. Pokud by se objevilo víc podobných filmů, měla by kina s 3D technologií slušné tržby a neměla by existenční starosti, míní Kozáková.

Kutnohorské kino navíc nabízí i satelitní přenosy přímých přenosů z Metropolitní opery. I o ně je podle ředitelky zájem. Také Artikino Centrál v Hradci Králové nabízí operu, navíc i sportovní přesnosy. „Krize se na návštěvnosti nijak neprojevila, naopak nám diváků vloni přibylo,“ řekl ředitel kina Leoš Kučera. Vloni dorazilo 72.837 lidí, o téměř 10.000 více než v roce 2008.

BRAND24

Úspěch těchto provozovatelů je inspirací pro další kina. Mnohamilionové investice tak plánují i v menších městech, například v Boskovicích na jižní Moravě. Projekt přijde na tři miliony. První 3D film by se mohl promítat v září. „O 3D projekce je po nedávném filmovém hitu Avatar obrovský zájem,“ uvedl vedoucí kina Radek Pernica. Doplnil, že letos se mohou diváci těšit na Souboj titánů nebo nový díl Harryho Pottera v 3D. I boskovické kino se pokusí tyto novinky po digitalizaci získat. Například na jižní Moravě mají technologii 3D zatím jen multiplexy v brněnském Špalíčku a nákupním a zábavním centru Olympia. I přesto do obou loni přišlo méně diváků. „Důvodem jsou loňské filmy, ne krize. Když byl dobrý film, chodilo se na něj stejně jako o rok dříve,“ řekl manažer Špalíčku Živan Novotný. „Loni chybělo víc lehčích a úsměvných českých filmů, jako byly jiné roky filmy Svěráka, Trošky nebo Hřebejka,“ potvrdil jeho slova šéf domažlického kina Čakan Michal Karolyi.

Více na MarketingJournal.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).