Menu Zavřít

Majitelé domů jednali o smíru se státem

26. 2. 2007
Autor: Euro.cz

O smírném ukončení sporu mezi státem a vlastníky domů ohledně regulovaného nájemného jednali zástupci Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. „Shodli jsme se, že neexistuje mechanismus, kterým bychom se mohli dohodnout na stažení žalob a na mimosoudním vyrovnání.

BRAND24

U Evropského soudu je už téměř 5000 individuálních žalob a ministr nemůže jednat s každým majitelem zvlášť,“ řekl předseda OSMD Tomislav Šimeček.

Evropský soud podle Šimečka zřejmě přiřkne v prvním rozhodnutí majitelům symbolickou náhradu a vyzve stát, aby jim zaplatil skutečnou škodu, což je rozdíl mezi regulovaným a tržním nájemným. Pokud se majitelé domů se státem po prvním rozhodnutí soudu nedohodnou na vyplacení skutečné škody, tak soud tuto škodu podle Šimečka stanoví ve svém druhém rozhodnutí. „Skutečná škoda všech majitelů domů je 175 miliard korun. Soud však ve svém druhém rozhodnutí obvykle přiznává maximálně třetinovou částku, takže majitelé budou požadovat 50 miliard korun. Tato částka bude rozdělena mezi všechny majitele domů, včetně těch, kteří se k žalobě nepřipojili,“ dodal Šimeček.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).