Menu Zavřít

Majitelé domů i nájemníci dostali šanci

13. 3. 2006
Autor: Euro.cz

ÚSTAVNÍ SOUD Radikální deregulace nájemného se odkládá. Ústavní soud totiž odmítl vyhovět stížnosti Městského soudu v Praze, který požadoval zrušit část občanského zákoníku týkající se nájemního bydlení.

**ÚSTAVNÍ SOUD

Radikální deregulace nájemného se odkládá. Ústavní soud totiž odmítl vyhovět stížnosti Městského soudu v Praze, který požadoval zrušit část občanského zákoníku týkající se nájemního bydlení.

Ústavní soud dal minulý týden majitelům domů velkou šanci na získání více peněz od nájemníků. Vyzval totiž obecné soudy, aby samy začaly s deregulací.

Rozhodnutí soudu uspokojilo částečně obě strany. Sdružení nájemníků je spokojeno, protože okamžité zvyšování nájmů nehrozí. Majitelé domů však míní, že jim zmíněné stanovisko může pomoci u obecných soudů i u Evropského soudu pro lidská práva, kam se řada z nich již obrátila.

Současnou existenci regulovaného nájemného označil Ústavní soud v minulosti opakovaně za protiústavní. Před šesti lety také upozornil na mezeru v zákonech, kterou stát dosud neodstranil. „Právě nečinnost státu je v konečném důsledku protiústavní,“ řekla soudkyně Ivana Janů.

„Je to plichta,“ komentovali výrok soudu majitelé domů. Podle šéfa Občanského sdružení majitelů domků Tomislava Šimečka bylo potřeba zásadnější rozhodnutí. „Není to prostě kardinální posun, protiústavnost v tomto státě trvá, spíš to naznačuje nějakou cestu,“ míní Šimeček. Podle jeho slov se totiž málokterý soud odhodlá vyhovět žalobám majitelů domů.

BRAND24

„Obecné soudy by neměly pronajímatelům zamítat žaloby kvůli výši nájmů s odkazem na chybějící právní úpravu,“ tvrdí soudkyně Janů. Soudci obecných soudů zatím nejsou schopni odhadnout další vývoj, čekají na písemnou podobu rozhodnutí Ústavního soudu.

Podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka Ústavní soud potvrdil právní názor ministerstva, že protiústavní je stav, nikoliv jednotlivé paragrafy občanského zákoníku. „Jsem velmi spokojen se stanoviskem Ústavního soudu, který dal za pravdu našemu názoru, že regulace nájemného prostřednictvím zákona je možná,“ řekl Martínek. Připomněl také, že Poslanecká sněmovna by tento týden měla znovu projednávat novelu zákona o deregulaci nájemného, kterou ji na začátku února vrátil Senát. „Budeme chtít v každém případě, abychom tento návrh zákona, který považujeme za ústavní, prosadili,“ dodal ministr. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).