Menu Zavřít

Maďarský zákaz, vyšetřování i v Česku

7. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Brněnská firma Edbusy buduje středoevropskou síť, má ale potíže

Státní dozor nad finančními institucemi (PSZÁF) v Maďarsku koncem února vyzval českou společnost Edbusy, aby s okamžitou platností přerušila podnikatelkou činnost v zemi. PSZÁF toto rozhodnutí zveřejnila na svých webových stránkách. Rozhodnutí se týká nejen akciové společnosti Edbusy, která má sídlo v Brně, ale i všech osob, které ve jménu této firmy vystupují. Důvodem zákazu činnosti je skutečnost, že firma Edbusy nenahlásila svoji činnost u příslušného úřadu v Maďarsku. Dozor oznámil, že vyzval Edbusy, aby okamžitě zastavil poskytování půjček, zprostředkování finančních služeb a budování obchodní sítě. PSZÁF takto rozhodl prý proto, aby ochránil ekonomické zájmy lidí, kteří o spolupráci s firmou Edbusy mají zájem. Rozhodnutí o zákazu činnosti firmy, jejímž sloganem je „to, co nevím, mě připravuje o peníze“, podepsal vrchní ředitel příslušného státního dozoru Csaba Varga.
Podle webové stránky je firma Edbusy (Education Business System) aktivní v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Zprostředkovává především finanční, investiční a telekomunikační služby.

BRAND24

Náborové semináře.

Z oznámení státního dozoru vyplývá, že PSZÁF společnost Edbusy začal vyšetřovat začátkem letošního roku na základě pozorování trhu, kde tato firma začala budovat síť obchodních zástupců podle takzvaného multi-level marketingu. Dozor zkoumá, zda Edbusy neposkytuje přeshraniční finanční služby, jelikož na to povolení od příslušného dozoru v Maďarsku také nemá.
V Maďarsku Edbusy buduje systém prodeje finančních produktů, pro již stávající obchodní zástupce a pro potenciální členy firemního řetězce organizuje semináře, kde popisuje jednotlivé úvěrové produkty a hovoří o provizích. Na základě svědeckých výpovědí a dalších zdrojů maďarský státní dozor nad finančními institucemi zjistil, že budování obchodní sítě probíhá velice rychle, zástupci firmy Edbusy pořádají v Budapešti jednou týdně zhruba pro 200 zájemců semináře, kde jsou představeny různé úvěrové produkty. Pokud někdo má zájem tyto produkty získat, musí podepsat smlouvu, která hovoří o spolupráci, o zprostředkování a o členství v klubu Edbusy. Smlouva však vstoupí platnost pouze poté, co nový klient pošle 3000 korun na účet v ČSOB či zaplatí v hotovosti v brněnské kanceláři firmy.
Firma Edbusy se na českých internetových stránkách chlubí, že půjčí každému. Stejně jako v Maďarsku se ale i v České republice dostala do hledáčku dozorových úřadů. V současné době totiž její činnost prověřuje i Česká národní banka (ČNB). „Na základě několika podnětů od veřejnosti v současné době šetříme, jestli činnost společnosti Edbusy není v rozporu s právními předpisy vztahujícími se k dohledu v oblasti finančních trhů, zejména v souvislosti s dohledem nad kapitálovým trhem,“ sdělil týdeníku EURO mluvčí Pavel Zúbek z odboru komunikace ČNB s tím, že centrální banka v této souvislosti uvítá jakékoliv informace o činnosti společnosti Edbusy.

Přeměna na akciovku.

Zástupci firmy však jakékoli pochybení odmítají. Tvrdí, že důvodem šetření jsou jen administrativní nesrovnalosti. „Jde o to, že staré účty máme vedené ještě na fyzickou osobu, a ten tok peněz nebyl vůči účtům vedeným na fyzickou osobu adekvátní. A to je předmětem šetření. V současné době už jsme ale prošli transformací na akciovou společnost, takže vše máme v pořádku a rozhodně nejde o to, že by byl spáchán trestný čin,“ uvedl pro týdeník EURO personální šéf Edbusy Robert Smetana.
ČNB ale naznačuje zcela jiný důvod. Má totiž podezření, že Edbusy se chová jako banka, a k tomu nemá žádné oprávnění. „Považujeme za nutné zmínit, že podle zákona o bankách nesmí nikdo bez bankovní licence přijímat vklady od veřejnosti, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak. Společnost Edbusy ani osoby s ní spolupracující tak nemohou přijímat vklady. Zjistíme-li porušení zákona o bankách, podáme podnět orgánům činným v trestním řízení,“ konstatoval Zúbek.
Pravdou totiž je, že firma Edbusy vybírá desetitisícové zálohy s tím, že klientovi později přidělí výhodnou půjčku. Stížnosti od zákazníků přitom společnost připouští. „Ty jsou ale proto, že někdo nepochopil, jak Edbusy funguje,“ řekl Smetana.
Někteří lidé si stěžují i na internetu. Terčem kritiky je mimo jiné to, že doba mezi poskytnutou zálohou a přidělením půjčky je prý dlouhá a ne na všechny se dostane. Zúbek z ČNB ale upozornil, že dozorové pravomoci centrální banky v případě společností, které se zabývají půjčováním peněz pouze na základě živnostenského oprávnění, jsou omezené. A právě to je případ Edbusy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).