Menu Zavřít

Má nejrychlejší kombinézy na světě

27. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Okolnosti, za jakých začal podnikat jediný návrhář a výrobce lyžařských kombinéz a šponovek v republice Ivo Tichý, nepostrádají komické rysy. Podnikatel z Lázní Bohdaneč sháněl pohodlné, ale tehdy již nemoderní šponovky. Protože v obchodech nabízeli jen neforemné kombinézy, rozhodl se, že si ušije vlastní.

„Kvalitní látka nebyl problém, ale výrobce kšand mi nebyl schopen prodat menší množství než tři a půl tisíce metrů. Takhle drahé šponovky jsem si nemohl dovolit, a tak jsem ty kilometry kšand zužitkoval rovnou na celou sérii a musel začít podnikat,“ směje se Tichý.

Smysl pro humor však Tichému začátky podnikání nijak neusnadnil a podnikatel se musel při rozjezdu firmy obejít bez úvěru. „Pro jednu banku jsme neměli žádnou historii a v druhé mi říkali: Pane Tichý, když si u vás ten obchodní řetězec objednal dva tisíce šponovek, tak proč vám na ně nepůjčí?“ vzpomíná s úsměvem Tichý.

Dnes patří firma Don Quiet mezi zavedené evropské producenty a vyrábí nejenom šponovky, ale také závodní lyžařské kombinézy. „S vývojem a výrobou závodních kombinéz jsem začal z důvodů promotion našich šponovek. Nikdy by mne nenapadlo, že závodníci budou v mých kombinézách překonávat světové rekordy,“ komentuje Tichý úspěch českých reprezentantů v rychlostním lyžování Jana Lesáka a Martina Bauera, kteří v jeho kombinézách dosáhli světový rychlostní rekord 196,65 km/hod.

Ivo Tichý si své kombinézy sám navrhuje, šije prototypy a testuje hotové výrobky. Na počátku jeho podnikání stály nenaplněné zákaznické potřeby, a proto se snaží u svých šponovek a kombinéz maximálně respektovat zákaznickou zkušenost. „Testování kombinéz se neobejde bez aerodynamického tunelu, ale nové šponovky zkoušíme zásadně na lyžích a v tom nejhorším počasí, kdy všichni lyžaři sedí doma. Pro nás je to naopak ideální, můžeme zjistit, co naše výrobky vydrží,“ říká Tichý.

BRAND24

V Tichého kombinézách dnes lyžuje 90 procent českých lyžařských reprezentantů a používá je sedm reprezentačních týmů ze čtyř zemí. „Mým snem je, že dokážeme vyrobit závodní kombinézu na počkání. Zákazník si u nás vybere individuální design, dá si kafe amy mu do dvou hodin ušijeme naprosto originální kombinézu. Myslím, že toho dosáhneme tak do čtyř let,“ říká Tichý.

Dokument o Ivo Tichém je součástí Dvanácti odvážných - seriálu o originálních českých podnikatelích, které na televizní obrazovku nominuje veřejnost. Dvanáct odvážných, jejichž producentem je mobilní operátor Vodafone, vysílá každou neděli po 13.50 televize Prima. Více na www.dvanactodvaznych.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).