Menu Zavřít

Lyžařské právo první noci

6. 1. 2012
Autor: Euro.cz

Podobně jako Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) prohospodařil svůj majoritní podíl v loterijní firmě Sazka, může přijít i o značnou část peněz z uvažovaného prodeje krkonošských lyžařských areálů. Kvůli bezvládí, které v ČSTV mezi dvěma valnými hromadami panuje, se totiž zájem investorů – finanční skupiny PPF a společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) – obrátil na Svaz lyžařů ČR (SLČR). Ten je po ČSTV druhým největším akcionářem ve Skiareálu Špindlerův Mlýn, Ski Pec pod Sněžkou a Sportovním areálu Harrachov a v otázce případného prodeje podílů je mnohem dál než ČSTV. Výkonný výbor SLČR chce již tento týden požádat své členy, aby mohl se zájemci jednat o co nejrychlejším uskutečnění transakce, jejíž výše pravděpodobně překročí hranici 200 milionů korun. Zároveň výkonný výbor předvybral firmu, která by měla SLČR při prodeji radit – podle informací týdeníku Euro je to společnost Patria Corporate Finance.

BRAND24

Místo koupě prodej

Klíčovým datem bude úterý 10. ledna, kdy se sejde mimořádná konference SLČR, tedy jakási obdoba valné hromady, na které sedmdesátka delegátů rozhodne o budoucnosti podílů lyžařského svazu ve zmiňovaných krkonošských akciovkách. Že jednání lyžařských bafuňářů bude značně emotivní, je více než pravděpodobné. „Někteří delegáti konference jsou zároveň členy lyžařských oddílů sídlících v inkriminovaných areálech, jako například Ski klubu Špindl. Dokážu si proto představit, že nebudou jásat, pevně ale doufám, že si uvědomí závažnost situace a využijí šance k zajímavému prodeji,“ říká Norbert Pelc, první viceprezident SLČR. Na delegáty hodlá výkonný výbor před hlasováním zapůsobit především pragmaticky, tedy poukázat na jakési právo „první noci“, které se nemusí opakovat. „Naskytla se nám jako prvním atraktivní nabídka, která může zajistit spolehlivý a dlouhodobý zdroj financování lyžařského sportu,“ dodává Pelc. Lyžaři přitom ještě před pár měsíci uvažovali, že by využili svého předkupního práva na podíly ČSTV, jež jim plyne z akcionářských smluv ve skiarálech, a majority by od něj odkoupili sami. Jenže pak listopadová valná hromada ČSTV odvolala své vedení včetně předsedy Pavla Kořana a nové bude zvoleno nejdříve na konci ledna, čímž se prodej či dlouhodobý pronájem podílů ČSTV prakticky zastavil. Navíc poradenské společnosti Erste Corporate Finance, jež měla tyto aktivity na starost, vypršel kontrakt. „Tím se to celé prakticky vrátilo do původního stavu před několika měsíci,“ soudí prezident SLČR Lukáš Sobotka.
Investoři, kteří do té doby kroužili kolem ČSTV, proto svůj zájem soustředili právě na lyžaře, respektive jejich více než třetinové podíly v krkonošských akciovkách (viz Podíly v krkonošských střediscích). S nabídkou na 194 milionů přispěchala skupina PPF, ještě o milion více pak nabídla slovenská společnost TMR, jež je z části vlastněna finanční skupinou J&T. Každý ze zájemců navíc lyžařskému svazu garantuje čtyři miliony ročně po dobu deseti let na přípravu talentů. Slováci navíc nabízejí k tréninku i své areály v Nízkých a Vysokých Tatrách (viz Euro 1/2012). „Obě nabídky zaručují dvě základní hlediska, jež posuzujeme, tedy dlouhodobé finanční zdroje i zajištění sportovní stránky. Navíc není vyloučeno, že konečná cena bude vyšší než současné finanční návrhy,“ naznačuje Pelc s tím, že v úvahu připadá i aukce balíku akcií SLČR.

Atraktivní minorita

Otázkou zůstává, proč jsou investoři – mezi kterými se podle České televize mohou objevit i vlastníci pozemků, na nichž lanovky a sjezdovky stojí – ochotni zaplatit poměrně vysokou cenu za minoritní podíly SLČR, když by se časem mohli dostat k majoritnímu balíku akcií od ČSTV. „Mezi skupinami PPF a J&T se rozhořel boj o tyto skiareály, přičemž ekonomické ukazatele poptávaných firem nejsou momentálně to rozhodující. Subjekt, který koupí od lyžařů jejich podíly, získá velmi zajímavé postavení bez ohledu na fakt, že ČSTV bude stále držet majoritu. Například předkupní právo na podíly ČSTV, a tudíž i možnost v budoucnu zaplatit za akcie méně, či možnost firmy manažersky ovládnout, pokud by v ČSTV pokračovalo bezvládí,“ řekl týdeníku Euro zdroj obeznámený se situací.
Vyloučena není ani varianta, že by prodej podílů SLČR proběhl v rekordně krátkém čase tak, aby byl nový minoritní akcionář tří skiareálů znám ještě před valnou hromadou ČSTV, jež se uskuteční 28. ledna. „Netroufám si odhadovat, zda by to šlo stihnout, ale určitý tlak zájemců registrujeme, a i naším zájmem je realizovat prodej v krátkém čase,“ uzavírá Pelc.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).