Menu Zavřít

Lukáš Vácha: Spořicí nadílka

12. 11. 2013
Autor: Tomáš Novák, Euro

Stát naděluje vánoční emisi spořicích státních dluhopisů (SSD) občanům již druhým rokem. Ministerstvo financí emisí navázalo na úspěchy těch předchozích. Ty byly na jedné straně vykoupeny násobně vyššími náklady na financování veřejného dluhu oproti klasickým státním dluhopisům, na straně druhé stabilizují portfolio věřitelů českého státu.

Domácnosti a neziskové organizace nejsou totiž tak vrtošivými investory jako velcí domácí i zahraniční institucionální investoři. A to jednoduše proto, že jejich peníze nemají v případě negativních zpráv tak „rychlé nožičky“. Proto stojí ministerstvu financí za to si je trochu hýčkat a navyšovat jejich podíl na financování veřejného dluhu ze současných zhruba čtyř procent.

Z pohledu investora představují SSD nejbezpečnější způsob uložení peněz v českých korunách. Vzhledem k nízkému riziku nabízejí SSD i solidní výnos, který je však zejména při větších objemech vykoupen horší možností případného prodeje dluhopisů před splatností v případě neočekávané potřeby. Výnosy přibližně odpovídají těm z minulé emise. Odpovídá to i situaci na finančních trzích, kdy se tržní nastavení úrokových sazeb od konce května (uvedení letní emise) v podstatě nezměnilo.


Autor je obchodním ředitelem Conseq Investment Management


Čtěte také:

Vánoční dluhopisy lákají, ale zatím méně než jarní

BRAND24

Zájem o vánoční dluhopisy dvojnásobně předčil plány ministerstva

David Klimeš: Investiční, nikoli spořicí dluhopisy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).