Menu Zavřít

Louny uvažují o lázeňském prameni

1. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Lounští radní zadají vypracování studie, jež prověří všechny okolnosti a dopady pro město v případě vybudování lázní. Měla by být k dispozici koncem roku. Poté se zastupitelé na základě analýzy všech rizik rozhodnou, zda požádají o přidělení statutu lázní.

„Důvodem myšlenky zřízení lázeňského centra je existence minerálního pramene Luna, jehož blahodárné účinky jsou ověřeny,“ řekla lounská místostarostka Věra Mirvaldová.

BRAND24

I v případě, že o zřízení lázní rozhodne současné vedení města do komunálních voleb v listopadu 2006, bude podle Mirvaldové trvat dalších deset až patnáct let, než se podaří lázeňský statut získat. „Musíme postupovat v několika krocích a v souladu se zákonem o přírodních léčivých zdrojích a ministerskou vyhláškou o lázních,“ uvedla.

Zakládat lázeňské město jen na existenci jednoho pramene je podle Mirvaldové rizikem, bude proto nutné investovat do záložního vrtu. To si vyžádá několik desítek milionů korun, nikdo však nezaručí, že se podaří získat minerální vodu stejné kvality. Nutné je i vyznačení ochranných pásem, což by mohlo vést i k přesunutí některých výrobních činností z blízkosti pramene do jiných lokalit města.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).