Menu Zavřít

Loterijní Sazka je v konkurzu (oficiálně)

30. 5. 2011
Autor: profit

Městský soud v Praze poslal v pondělí do konkurzu loterijní společnost Sazka, stalo se tak na základě páteční schůze věřitelů, která dala konkurzu přednost před reorganizací. Agentura Mediafax to zjistila z internetové verze insolvenčního rejstříku.

Loterijní Sazka je v konkurzu (oficiálně)

Foto: Profimedia.cz

Představenstvo společnosti Sazka prohlášením konkurzu ztrácí oprávnění nakládat s majetkem firmy, oprávnění verdiktem přechází na insolvenčního správce loterijní firmy Josefa Cupku. Toho v pátek soud na základě rozhodnutí schůze věřitelů ve funkci potvrdil.

Proti verdiktu o konkurzu se chce odvolat šéf sazky Aleš Hušák, žaloby chystá i skupina Penta Investments. Ta chce zároveň nabídnout za převzetí loterijní činnosti Sazky částku převyšující dvě miliardy korun, jak uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce mluvčí skupiny Martin Danko.

Jsem přesvědčen, že Vrchní soud musí zrušit absolutně nespravedlivý proces vedený u Městského soudu v Praze. Tak zmanipulované soudní řízení jsem nikdy na vlastní oči neviděl a nejen já, ale i zkušení právníci nepochybují, že vyšší soud jej celé zruší,“ zopakoval v pondělí šéf Sazky Aleš Hušák, na jehož adresu si zavtipkoval v rozhovoru pro server Novinky.cz i ministr financí, Miroslav Kalousek: “Přivést na buben monopolní číselnou loterii je opravdu rekord, to se nepovedlo nikdy nikomu, to je jako přivést do bankrotu zlatý důl.

BRAND24

O tom, že Sazka půjde do konkurzu, rozhodla více než desetinová páteční schůze věřitelů. Konkurz loterijní firmy prosazovaly skupiny KKCG a PPF, ty měly na schůzi hlasovací většinu poté, co soud zamítl pohledávky, které nebyly přezkoumány. Hlasovací práva měli věřitelé s pohledávkami v celkové výši 8,4 miliardy korun. Obě skupiny mají podle svých prohlášení snahu zachovat činnost Sazky, ale ne se současným vedením.

Schůze věřitelů probíhala od pátečního rána v Národním domě na Vinohradech, odpoledne se přesunula do budovy soudu ve Slezské ulici. Sazka čelila insolvenčnímu řízení od 17. ledna 2011, do úpadku ji soud poslal 29. března. Do řízení se Sazkou soudu přihlásilo své pohledávky přes 2000 věřitelů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).