Menu Zavřít

Loni přibylo 17 tisíc firem

11. 2. 2008
Autor: Euro.cz

ZAKLÁDÁNÍ SPOLEČNOSTÍ - V loňském roce v Česku přibylo přibližně 17 tisíc firem. Zatímco počet nově založených společností se zvýšil o téměř 30 procent, jejich úbytek víceméně stagnoval.

V České republice bylo loni založeno nejvíce firem za posledních pět let. Vzniklo 22 507 společností, což je ve srovnání s rokem 2006 nárůst o 27 procent. Naopak z obchodního rejstříku bylo loni vymazáno 4032 společností a do likvidace vstoupilo 5470 firem. Počty zanikajících firem jsou zhruba stejné jako o rok dříve. Téměř polovina nových firem byla založena v Praze, přes dvě pětiny nových podniků působí v oboru nemovitostí. Vyplývá to z údajů České kapitálové informační agentury (Čekia). Rychle rostl počet akciových společností, a to i v důsledku změn očekávaných po vládní daňové reformě.

Překážky však zůstávají

V žebříčku Doing Business 2008 z loňského září, který hodnotil jednotlivé země podle podmínek pro založení společnosti a zahájení podnikání, si přitom Česko meziročně pohoršilo, když kleslo z 52. na 56. pozici. Zpráva vydaná Světovou bankou spolu s Mezinárodní finanční korporací vyzdvihovala zkrácení administrativního procesu při vzniku firmy, dostupnost úvěrů a podmínky pro zahraniční obchod. Znovu naopak kritizovala pomalé rozhodování soudů a komplikované daňové zákony.

Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla je však znát, že ekonomika jede na vlně nejdynamičtější poptávky domácností v historii. „To motivuje nové firmy ke vstupu na trh a ty stávající k masivním reinvesticím. Jelikož daně nemůžeme snižovat do nekonečna, možná by stálo za to udělat pro firmy krok jiným směrem: zjednodušit jim podnikání a zpružnit přístup ze strany úřadů. O tom se sice hodně mluví, ale skutek obvykle uteče,“ říká.

Zvyšování počtu firem má na svědomí podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka také rostoucí zapojení České republiky do mezinárodního obchodu. „Před deseti lety dosahoval obrat v zahraničním obchodu 110 procent HDP, loni již 150 procent HDP,“ upozorňuje.

Živo je hlavně v realitách

Více než 42 procent nově registrovaných společností podniká v oboru nemovitostí. „Vysoký počet firem působících v oblasti nemovitostí souvisí s velkým zájmem o investice do budov a pozemků v ČR,“ řekla členka představenstva agentury Čekia Petra Doležalová. Tuzemští i zahraniční investoři podle ní dávají přednost nákupu nemovitostí prostřednictvím právnické osoby a developeři zpravidla pro každý projekt zakládají samostatný právní subjekt.

Další téměř dvě pětiny nových společností působí ve velkoobchodu, maloobchodu, stavebnictví a službách, jako například účetnictví, auditu, poradenství, architektuře a reklamě. „Ostatní z preferovaných odvětví se vyznačují nízkými bariérami vstupu do podnikání,“ podotýká Doležalová.

CONTENT24

Z nových registrací podniků je podle Michla zřejmé, že se Česká republika posunuje do oborů s vyšší přidanou hodnotou. „Vidět je i regionální rozvoj, už to není jen Praha. To jsou slibné trendy pro udržení ekonomického růstu kolem pěti procent minimálně do roku 2010,“ uvádí. Vedle hlavního města bylo nejvíce podniků loni založeno v Jihomoravském, Středočeském a Moravskoslezském kraji. „Největší počet nových firem v těchto regionech souvisí s intenzivním rozvojem v okolí ekonomických center České republiky – Prahy, Brna a Ostravy,“ vysvětluje Doležalová.

Z loni založených firem bylo 19 893 společností s ručením omezeným a 2614 akciových společností, které se tak na počtu nových firem podílely 11,6 procenta. Proti roku 2006, kdy vzniklo celkem 17 720 firem, podíl nových akciovek loni vzrostl. Předloni akciové společnosti tvořily 7,8 procenta nově registrovaných podniků. Na konci roku Čekia evidovala celkem 290 301 firem, společností s ručením omezeným bylo 92,2 procenta z nich.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).