Lobkowiczké vinařství v Roudnici

09. prosince 2002, 00:00 - Klára Linhová
09. prosince 2002, 00:00

Návštěva u vinařeKdyž se řekne "lobkowiczké vinařství", vybaví se asi většině z nás v první řadě atypické láhve mělnických vín. Ale vedle této větve lobkovické rodiny se vinařství věnuje i"konkurenční" rodina roudnických Lobkowiczů. Produkty obou rodin od sebe rozeznáte snadno, co se týče tvaru láhve sázejí v Roudnici na klasický kabát.

Návštěva u vinaře

Když se řekne „lobkowiczké vinařství“, vybaví se asi většině z nás v první řadě atypické láhve mělnických vín. Ale vedle této větve lobkovické rodiny se vinařství věnuje i“konkurenční“ rodina roudnických Lobkowiczů. Produkty obou rodin od sebe rozeznáte snadno, co se týče tvaru láhve sázejí v Roudnici na klasický kabát. Roudnické vinice se rozkládají na ploše 75 ha v povodí Labe na svazích, které se sklánějí k řece, a na přilehlých náhorních plošinách. Za svoji nejlepší parcelu považují vinici Sovice, kde hrozny mohou dozrát do kvality pozdní sběr a dokonce i výběr z hroznů. To je v českých klimatických podmínkách skoro jako malý zázrak, protože průměrná roční teplota je v Čechách o stupeň nižší než na Moravě, a to je samozřejmě znát. Veškeré víno se zpracovává na zámku v Roudnici, původním rodovém sídle. Pokud byste se tam chtěli přijet podívat, překvapí vás u vchodu vojenská stráž. Téměř celý zámek totiž využívá vojenská konzervatoř a pro veřejnost je uzavřený. Ale stačí jej obejít a přijít z druhé strany, kde už je brána k té podstatné části - vinným sklepům. Už při vchodu na vás dýchne atmosféra starých časů. Rozsáhlé zámecké sklepy ukrývají veškeré technologické zařízení. Pro kvašení a zrání vín jsou zde moderní nerezové tanky. Červená vína se pak nechávají dozrát ve velkých dřevěných sudech o obsahu 30 až 50 hl. Ty také dodávají sklepům ten správný „nádech“. Pokud se povede počasí, produkují tu i přívlastková vína a od sklizně 2000 také experimentují s francouzským dubem a nechávají část produkce uzrát v sudech „barrique“. Celkově je na vínech poznat oblast původu, český „terroir“. Je sice pravda, že vinná réva se zde pěstuje již od doby Karla IV., ale za ta léta jsme se jednoduše nenaučili poroučet větru ani dešti.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Česko - nová brána japonských investic do EU?
Paradoxy životního pojištění: Češi se bojí úrazů, největším rizikem jsou ale nemoci
8 mýtů o zdravotním pojištění
Kolik stojí dítě v první, druhé a třetí třídě
Ceny nemovitostí rostou a hovoří se i o realitní bublině. Je na čase prodat investiční byt?
Auta
Ken Block opět divočí s Fiestou, tentokrát v terénu
Android 8.0 je tady. Jmenuje se Oreo a řeší jeden hlavní problém
Mazda připravuje čtyřválec se třemi turby, jedno bude elektrické
BMW M5 (G30) oficiálně: Má 600 koní, vypínatelný pohon všech kol a jede 305 km/h
Jak vybrat pneumatiky na auto: Základní otázky a odpovědi
Technologie
Internet si při zatmění Slunce ulevil. Američané vyšli ven a koukali na oblohu
Asus uvádí monitory s technologií ELMB. Low motion blur konečně i pro LCD s FreeSync
Bixby je u nás dřív než Cortana. Samsung v Česku spustil hlasového asistenta
Procesory Coffee Lake pro desktop přijdou na trh v říjnu, signalizuje Intel
Virtuální realita je dostupnější. HTC Vive zlevňuje o 7000 Kč
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít