Lobkowiczké vinařství v Roudnici

09. prosince 2002, 00:00 - Klára Linhová
09. prosince 2002, 00:00

Návštěva u vinařeKdyž se řekne "lobkowiczké vinařství", vybaví se asi většině z nás v první řadě atypické láhve mělnických vín. Ale vedle této větve lobkovické rodiny se vinařství věnuje i"konkurenční" rodina roudnických Lobkowiczů. Produkty obou rodin od sebe rozeznáte snadno, co se týče tvaru láhve sázejí v Roudnici na klasický kabát.

Návštěva u vinaře

Když se řekne „lobkowiczké vinařství“, vybaví se asi většině z nás v první řadě atypické láhve mělnických vín. Ale vedle této větve lobkovické rodiny se vinařství věnuje i“konkurenční“ rodina roudnických Lobkowiczů. Produkty obou rodin od sebe rozeznáte snadno, co se týče tvaru láhve sázejí v Roudnici na klasický kabát. Roudnické vinice se rozkládají na ploše 75 ha v povodí Labe na svazích, které se sklánějí k řece, a na přilehlých náhorních plošinách. Za svoji nejlepší parcelu považují vinici Sovice, kde hrozny mohou dozrát do kvality pozdní sběr a dokonce i výběr z hroznů. To je v českých klimatických podmínkách skoro jako malý zázrak, protože průměrná roční teplota je v Čechách o stupeň nižší než na Moravě, a to je samozřejmě znát. Veškeré víno se zpracovává na zámku v Roudnici, původním rodovém sídle. Pokud byste se tam chtěli přijet podívat, překvapí vás u vchodu vojenská stráž. Téměř celý zámek totiž využívá vojenská konzervatoř a pro veřejnost je uzavřený. Ale stačí jej obejít a přijít z druhé strany, kde už je brána k té podstatné části - vinným sklepům. Už při vchodu na vás dýchne atmosféra starých časů. Rozsáhlé zámecké sklepy ukrývají veškeré technologické zařízení. Pro kvašení a zrání vín jsou zde moderní nerezové tanky. Červená vína se pak nechávají dozrát ve velkých dřevěných sudech o obsahu 30 až 50 hl. Ty také dodávají sklepům ten správný „nádech“. Pokud se povede počasí, produkují tu i přívlastková vína a od sklizně 2000 také experimentují s francouzským dubem a nechávají část produkce uzrát v sudech „barrique“. Celkově je na vínech poznat oblast původu, český „terroir“. Je sice pravda, že vinná réva se zde pěstuje již od doby Karla IV., ale za ta léta jsme se jednoduše nenaučili poroučet větru ani dešti.

Mohlo by vás zajímat

Finance
Kde vám zítra za vysvědčení dají slevu nebo dárek?
Kolik si koupíte za 1000 Kč na dovolené v Turecku nebo v Chorvatsku?
10 věcí, které by měl OSVČ znát o placení zdravotního pojištění
Hypotéky jsou více regulované a dražší, přesto zájem o ně roste
Co je třeba mít při silniční kontrole u sebe, abyste nedostali pokutu?
Auta
Pět lákavých ojetin, které vás ale nechají někde stát
Opel začal přijímat objednávky na Insignii Country Tourer a Exclusive. Český trh si ještě počká
BMW X5 M a X6 M přicházejí v absolutně černé edici Black Fire
Lada ukázala sériovou Vestu SW a Vestu Cross. Nová kombi vypadají opravdu dobře
Mapy.cz potkala největší změna za 10 let. Takhle teď vypadají
Technologie
Virtuál Kaktus zruší FB zdarma i zpomalené surfování. Data ale budou levnější
Další grafiky s čipy Vega: Radeon Pro WX 9100 a možná první nález Vegy 11 s HBM2
Google News po letech v novém. Zpřehledňuje orientaci v obsahu členěním do karet
Microsoft uvolnil dávku oprav pro Windows, které se někteří smí vyhnout
Další kousek skládačky. Amazon spustil český Markeplace
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít