Lobkowiczké vinařství v Roudnici

09. prosince 2002, 00:00 - Klára Linhová
09. prosince 2002, 00:00

Návštěva u vinařeKdyž se řekne "lobkowiczké vinařství", vybaví se asi většině z nás v první řadě atypické láhve mělnických vín. Ale vedle této větve lobkovické rodiny se vinařství věnuje i"konkurenční" rodina roudnických Lobkowiczů. Produkty obou rodin od sebe rozeznáte snadno, co se týče tvaru láhve sázejí v Roudnici na klasický kabát.

Návštěva u vinaře

Když se řekne „lobkowiczké vinařství“, vybaví se asi většině z nás v první řadě atypické láhve mělnických vín. Ale vedle této větve lobkovické rodiny se vinařství věnuje i“konkurenční“ rodina roudnických Lobkowiczů. Produkty obou rodin od sebe rozeznáte snadno, co se týče tvaru láhve sázejí v Roudnici na klasický kabát. Roudnické vinice se rozkládají na ploše 75 ha v povodí Labe na svazích, které se sklánějí k řece, a na přilehlých náhorních plošinách. Za svoji nejlepší parcelu považují vinici Sovice, kde hrozny mohou dozrát do kvality pozdní sběr a dokonce i výběr z hroznů. To je v českých klimatických podmínkách skoro jako malý zázrak, protože průměrná roční teplota je v Čechách o stupeň nižší než na Moravě, a to je samozřejmě znát. Veškeré víno se zpracovává na zámku v Roudnici, původním rodovém sídle. Pokud byste se tam chtěli přijet podívat, překvapí vás u vchodu vojenská stráž. Téměř celý zámek totiž využívá vojenská konzervatoř a pro veřejnost je uzavřený. Ale stačí jej obejít a přijít z druhé strany, kde už je brána k té podstatné části - vinným sklepům. Už při vchodu na vás dýchne atmosféra starých časů. Rozsáhlé zámecké sklepy ukrývají veškeré technologické zařízení. Pro kvašení a zrání vín jsou zde moderní nerezové tanky. Červená vína se pak nechávají dozrát ve velkých dřevěných sudech o obsahu 30 až 50 hl. Ty také dodávají sklepům ten správný „nádech“. Pokud se povede počasí, produkují tu i přívlastková vína a od sklizně 2000 také experimentují s francouzským dubem a nechávají část produkce uzrát v sudech „barrique“. Celkově je na vínech poznat oblast původu, český „terroir“. Je sice pravda, že vinná réva se zde pěstuje již od doby Karla IV., ale za ta léta jsme se jednoduše nenaučili poroučet větru ani dešti.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče