Menu Zavřít

Lobbisté by měli být označeni

24. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Kateřina Jacques, předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených

Měl by mít lobbing podle vašeho názoru nějaká pravidla?

Bylo by vhodné vymezit, co řádný, legální a legitimní lobbing je. Lobbisté by měli být označeni, aby zákonodárci věděli, kdo to je a za jakým účelem přichází, protože dnes je v tom mírný zmatek. Rozhodně by to prospělo transparentnosti.

Jak dnes lobbing funguje?

Třeba se někdo objedná při poslaneckém pondělí jako zástupce veřejnosti, jako občan, který jde v nějaké záležitosti. Až při rozhovoru se ukáže, že se jedná o profesionálního lobbistu. Myslím, že by bylo lepší to vědět dopředu. Pak bych se mohla rozhodnout, jestli se s ním vůbec setkat chci.

Vadí vám, že lobbisté ve sněmovně mají průkazky jako hosté poslanců, protože by se jinak do předsálí jednacího sálu vůbec nedostali?

Takových lidí se tu pohybuje opravdu dost. Jejich registrace by proto sloužila i zákonodárcům, byla by to určitá forma ochrany, která by politické prostředí zkulturnila a zprůhlednila.

Neměli by i zákonodárci evidovat, s kým jednají?

BRAND24

Já si eviduji všechny návštěvy. A zelení se k tomu hlásí stejně jako k darům nebo majetkovým přiznáním politiků. Podle mého názoru by evidence návštěv měla být jednou z dalších informací, které by měli zákonodárci na požádání předložit.

Je jasné, že pokud bude někdo z poslanců chtít dělat něco pokoutně, tak se tomu nevyhneme, ani když bude lobbing regulovaný. Ale aspoň by to nastavilo určité standardy chování. Dnes se tváříme, jako by lobbing neexistoval.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).