Menu Zavřít

LMC: Hledání práce na internetu vzrostlo meziročně o 18,7 procenta

10. 1. 2015
Autor: profit

Zaměstnavatelé během uplynulého roku prostřednictvím portálů Jobs.cz a Prace.cz obsazovali 190 973 pracovních pozic, bezmála o pětinu více než v roce 2010.  Dnes o tom informoval provozovatel obou portálů, společnost LMC.

Foto: Profimedia.cz

Nejrychleji loni přibývala místa v průmyslu, výrobě a ve strojírenství, jejichž podíl dosáhl 12,7 procenta z celkové poptávky firem po nových lidech. První příčku si s 15,1 procenty uhájil sektor prodeje a obchodu. Uchazeči o práci na vystavené pozice zaslali zhruba 5,9 milionu reakcí.

Loňský rok byl silně ovlivněn jarním slibným oživením ekonomiky, které u nás táhl především export v průmyslu a výrobě. Ani letní bouře na finančních trzích, která s malými přestávkami pokračuje dodnes, zatím nedokázala tento pozitivní trend zvrátit. Firmy nezpanikařily a zatím nesáhly k masivnějšímu propouštění, ani výrazněji neomezily nábor zaměstnanců,“ nastínil Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC.

Z dalších statistik portálů vyplývá, že tuzemskému trhu stále dominuje práce na plný úvazek. U více než 133 tisíc ze všech obsazovaných míst zaměstnavatelé požadovali právě tuto nejrozšířenější formu spolupráce. Přestože krátké úvazky rostly meziročně ze všech nejrychleji (o 49,8 procenta), jejich celkový počet vloni dosáhl hodnoty pouze 6346. Výrazně více příležitostí měli v roce 2011 především absolventi. Počet míst, která pro ně zaměstnavatelé na Jobs.cz a Prace.cz v minulém roce vystavili, dosáhl počtu 26 704 (meziročně +26,3 procenta). Velmi slušný meziroční růst o 19,8 procenta vykázaly také brigády a krátkodobé výpomoci. Těch bylo vloni na obou portálech 50 556.

Žebříčku oborů, v nichž zaměstnavatelé v roce 2011 otevřeli nejvíce nových míst, vévodí prodej a obchod s podílem 15,08 procenta. Na druhém místě za celý rok skončila administrativa se 7,5 procenta, následovaná strojírenstvím se 6,43 procenta a výrobou a průmyslem se 6,25 procenta. Dva posledně jmenované obory meziročně nejvýrazněji posílily podíl, naopak bankovnictví a finanční služby na pátém místě oslabilo na 6,07 procenta. Poptávka celoročně rostla po vývojářích aplikací a systémů (podíl 4,64 procenta).

BRAND24

První příčka segmentu prodej a obchod, pokud jde o celkový počet obsazovaných míst, nikterak nepřekvapí. Zajímavější posuny nastaly na dalších místech žebříčku, kde v průběhu roku výrazně oslabovala administrativa i bankovnictví. Počet míst naopak rychle rostl především ve strojírenství a průmyslu, které v posledních měsících roku zaujaly druhé, respektive třetí místo,“ uvedl Mysliveček.

Ještě zajímavější pohled podle něj nabízí statistika průměrného počtu reakcí na vystavené pozice v jednotlivých oborech. “Největší přetlak zájemců byl vloni jednoznačně v administrativě a ve službách. Silný nedostatek kvalifikovaných lidí naopak vykazovaly technické obory, v čele s IT – především v oblasti softwarového vývoje. Zdá se, že kvalitní odborníci s požadovanou specializací v těchto oborech zůstanou velmi žádaní i v případě zhoršení ekonomického vývoje,“ doplnil analytik.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).