Menu Zavřít

Listárna

14. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Vážená redakce, před několika měsíci jsem v autobazaru zakoupil tři roky starý vůz, který má najeto přes 60 tisíc km. Přestože se v technickém průkazu uvádí průměrná spotřeba pod 7,5 litrů na 100 km, nedaří se mi na tuto hodnotu dostat.

Chápu, že můj vůz už kdeco pamatuje, a mírnou odchylku od spotřeby bych mu jistě odpustil, ale ve chvíli, kdy spotřeba přesahuje 10 litrů na 100 km, si nejsem zcela jistý dobrým stavem motoru. Navštívil jsem proto značkový servis a nechal motor překontrolovat, ale podle tvrzení techniků je v úplném pořádku. Snažím se najít další možnou příčinu zvýšené spotřeby, ale stále se mi nedaří. Mohli by jste mi, prosím, poradit?

Martin Červinka, Pardubice

BRAND24

Vážený pane Červinko, v případě docílení nízké průměrné spotřeby je nejdůležitější dobré seřízení motoru. Návštěvou servisu jste rozhodně nic nezkazil a nyní si můžete být jistý, že je motor v dobré kondici. Další důležitou věcí, která ovlivňuje spotřebu, je stav pneumatik, hlavně pravidelná kontrola stavu a tlaku nahuštění je na místě. Pneumatiky by pochopitelně měly mít také doporučované parametry. Jsou-li pneumatiky podhuštěny, mají větší valivý odpor a zvyšují spotřebu. K nižší spotřebě můžeme přispět také tím, že zvolíme pneumatiky co nejužší. Daní za užší pneumatiky a nižší spotřebu je pak samozřejmě větší riziko smyku, protože styčná plocha pneumatiky a vozovky je menší. Měli bychom si také hlídat předepsané nastavení podvozku, vůle na zavěšení a stav ložisek na kolech. Přidřené ložisko celkem logicky auto brzdí a spotřeba narůstá. V pořádku bychom měli mít také brzdový systém tak, aby nám brzdy špatným nastavením auto nebrzdily. Chceme-li ušetřit, měli bychom si také prostudovat, jaké jsou křivky průběhu výkonu a točivého momentu našeho motoru, protože využívání těchto parametrů má zásadní vliv na spotřebu. Od věci není ani naučit se jezdit co nejplynuleji a využívat co nejvíce setrvačnost vozidla.

Napište nám! Přemýšlíte nad nákupem nového vozu a nestačí Vám zkreslené informace v autosalonech? Nemáte čas na porovnávání vozů různých značek a ježdění po prodejnách? Anebo byste si rádi přečetli něco o Vašem autě snů? Napište nám, které vozy Vás zajímají! My si je půjčíme a otestujeme za Vás! Stejně tak se můžete na našich stránkách pochlubit Vaším miláčkem nebo se podělit o své zkušenosti s konkrétním vozem s ostatními čtenáři. Své náměty můžete zaslat elektronickou poštou na adresu: doul@profit.cz, nebo faxem na číslo: 225 010 355, popřípadě poštou na adresu Hospodářský a podnikatelský týdeník Profit, Vinohradská 230, 100 00 Praha 10.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).