Menu Zavřít

Lípa se dočkala

30. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Žebříček nejlepších restaurací na základě ankety

Maurerův „slavík“, tedy výběr nejlepších českých restaurací, zveřejnil pořadí nejlepších deseti podniků, sestavené na základě hlasování nezávislých dobrovolných hodnotitelů. Kdo čekal překvapení, dočkal se. Ani ne na pozici vítěze, restaurace U lípy je podnikem, který se pohybuje v nejvyšší špičce již od časů před rokem 1989. Otázkou zůstává, proč jeho vysoký standard zaregistrovali hodnotitelé až po více než osmnácti letech existence. V letošním žebříčku EURO TOP 50 byl Růžičkův podnik s devětapadesáti body na osmém místě a v opakovaném podzimním hodnocení svou pozici potvrdil.
Překvapení se však odehrálo na konci elitní desítky projektu Pavla Maurera. Je jím deváté místo restaurantu Allegro a desáté La Rotonde hotelu Radisson SAS. Tím spíše, že nižší hodnocení obě restaurace obdržely v nejsledovanějším ukazateli, v kvalitě kuchyně. Oba podniky v minulých letech obsadily nejvyšší příčky. Allegro je několikanásobným vítězem, La Rotonde se doposud držela také v samé špičce. Nevím, zda Jiří Štift z La Rotonde či Vito Mollica, který byl šéfem Allegra po většinu roku, až tak zapomněli vařit.
Polemizovat o výsledcích ankety by bylo jistě pošetilé, zaplať bůh, že existuje. Jednu poznámku si však neodpustím: Transparentnosti výsledků by možná prospělo zveřejnění počtu hlasování. A ještě jedna připomínka. V tiskové zprávě se doslova píše: „Jedná se o českou obdobu ,Michelin Guide´.“ Je mi líto, nejedná. Michelin je projekt založený na profesionálních hodnoceních.
Průvodce Pavla Maurera je rozsáhlou anketou, nic více ani méně. A znamenitým adresářem několika set restaurací v celé zemi.

Výsledky ankety Grand Restaurant můžete porovnat s hodnocením EURO TOP 50 na webové stránce restaurace.euro.cz.

BRAND24

TOP 10 Grand-Restaurant
U Lípy
Sarah Bernhardt - Hotel Paříž
Francouzská restaurace - Obecní dům
Auberge de Provence (Tuchoměřice)
Promenáda (Karlovy Vary)
Savoy hotel
Miyabi Navrátilova
La Degustation Bohéme Bourgeoise
Allegro - Four Seasons hotel
La Rotonde - Radisson SAS hotel Alcron
Pramen: Grand-restaurant (www.grand-restaurant.cz)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).